Antidot în caz de accident nuclear. Primăria Cernavodă împarte locuitorilor 18 mii de doze de pastile cu iod

Data publicării:
pastile iod

Timp de două luni, inspectorii şi voluntarii primăriei Cernavodă vor bate la toate porţile şi uşile locuitorilor pentru a le distribui dozele de iodură de potasiu.

Oamenii s-au temut puţin atunci când angajaţii primăriei le-au bătut la uşă, dar s-au liniştit cand au aflat care este scopul vizitei. Şi-au dat seama, până la urmă, că nicio măsură de precauţie nu e de prisos.

Specialiştii atrag atenţia că dozele de iodură de potasiu sunt eficiente doar în anumite tipuri de accidente.

Andrei Andrei, chirurg oncolog: "În cazul în care s-ar produce la centrală unele probleme, rezolvate la centrală, dar care ar necesita eliberarea în atmosferă, pentru scăderea presiunii din anvelopa centralei, a atmosferei de acolo care ar putea conţine, printre altele şi acest iod radioactiv".

"Reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă au fost oprite anul acesta, în total, de 6 ori, în mod neprogramat, şi o dată în mod programat. Ultimele două opriri au fost în octombrie, atunci când s-au făcut lucrări de reparaţii atât la Unitatea 1, cât şi la Unitatea 2. Potrivit reprezentanţilor Nuclearelectrica, opririle nu au afectat nici mediul, nici sănătatea oamenilor", a spus Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa. 

În cazul unui astfel de incident, populaţia va fi imediat alertată.

Gheorghe Hânsă, primar Cernavodă: "Avem în funcţiune o informare rapidă, platformă de informare rapidă, prin SMS. În 2 minute ajunge la toţi". 

Pentru a beneficia de cea mai bună protecţie, pastila trebuie luată în cel mai scurt timp de la alertă. Nou născuţilor, cu vârsta de până la o lună, se va administra un sfert de tabletă, copiilor care au între o lună şi 3 ani, jumătate de comprimat, iar celor care au între 3 şi 12 ani, o singură pastilă.

Adulţii şi copii de peste 12 ani trebuie să ia două comprimate.

Cele 18.000 de doze de iodură de potasiu au fost cumpărate de la Antibiotice Iaşi şi au costat 60.000 de lei, bani din bugetul primăriei. Termenul de valabilitate al pastilelor este de 5 ani de la data distribuirii.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Alex Şerbănescu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri