Sari la conținut

Ortopedul care face minuni. Ion Donica realizează intervenţii de alungire a oaselor

Sala de operatie a sectiei de ortopedie din Spitalul Municipal Mangalia seamana mai degraba cu un service auto: pe langa ustensilele medicale, gasesti patent, bormaşină, multe şuruburi si chei, alaturi de citeva dispozitive numite de ortopezii din toata lumea fixatoare Ilizarov.

Medicul Ion Donica este singurul ortoped din Romania specializat in tehnica Ilizarov, prin care pot fi alungite oasele. A invatat-o la un renumit institut din Siberia, chiar de la inventatorul ei, ortopedul Gavrili Ilizarov.

Ion Donica, medic specialist ortoped: "Institutul de Ortopedie Kurgan cred că are în jur de 15.000 de pacienţi. Acolo operează o echipă de 70 de medici. Eu, aicia, sunt singur."

Si tot singur se descurca, desi instrumentarul este vechi de 30 de ani. Fixatoarele Ilizarov le-a cumparat acum 30 de ani, din banii lui. Chiar si asa, nu cere niciun leu pacientilor.

Ion Donica, medic specialist ortoped: "Copiii din salonul trei erau toţi cu scurtimi de peste 10 cm şi, cu părere de rău, majoritatea dintre ei vin la mine având deja câteva tentative de alungire prin metoda clasică. există o metode: decorticarea, stimularea zonei de creştere. Cu părere de rău n-am văzut niciodată să se obţină alungire prin metoda aceasta."

Ion Donica are o reputatie mondiala si face performanta intr-un sistem medical prabusit. Cea mai mare multumire este sa isi vada pacientii vindecati.

Pacienţi cu zâmbetul pe buze

Desi stau chiar si doua luni in spital, iar durerile sunt mari, pacientii sunt mereu cu zambetul pe buze. Pentru ei metoda Ilizarov este un vis implinit.

Augustina Negoiţă, mama lui Florin: "Noi am încercat în ţară şi la Bucuresti şi la Cluj şi nu am găsit această posibilitate, iar în străinătate costurile sunt peste puterile noastre."

O operaţie de alungire costă în Statele Unite ale Americii 10.000 de dolari pentru fiecare centimetru, în timp ce la Mangalia pacientii medicului Donica nu plătesc nimic.

Olimpia Vlaseu, bunica unui pacient: "Un om foarte deosebit, foarte frumos vorbeşte cu copiii, dacă copiii nu au dormit şi dânsul spune la fel: nici eu nu am dormit, nu se întâmplă nimic."

Alexandru s-a nascut cu o malformatie din cauza careia piciorul stang este mai scurt si mai curbat decat dreptul. In 21 de ani parintii l-au dus la multe spitale din tara, dar nimeni nu a reusit sa il faca bine. Pana cand au aflat de tehnica medicului Donica.

Alexandru Viţel, pacient: "Prima vizită a fost promiţătoare, am plecat cu o atitudine pozitivă, pentru că domnul doctor a zis da, se poate face şi, în sfârşit, am primit răspunsul pe care îl doream!

Toti pacientii trec prin acelasi proces: mai intai o interventie chirurgicala in care dispozitivul Ilizarov se fixeaza pe os. Apoi, de patru ori pe zi, tijele se strâng cu câte 25 de milimetri, forţând astfel osul să se lungească. Oameni din toata tara, dar si din strainatate, vin la Mangalia pentru a fi operati de medicul Ion Donica.

Ion Donica, medic ortoped: "Am avut pacienţi din Italia, Nigeria, Republica Moldova, din Canada cetăţean român stabilit acolo care a umblat prin toata America de Nord şi nu a găsit. A venit tot aici să se opereze."

Astăzi, aproape 2000 de pacienţi îi mulţumesc doctorului Ion Donica pentru că traiesc a doua viaţă.

reporter: Oana Manoilă
operator: CătălinVârban/ Mihai Ciobanu