Sari la conținut

 Sudul litoralului, Cenuşăreasa Mării Negre. În staţiunile din sud sunt aşteptaţi doar 5000 de turişti, de 1 mai 

De 1 mai, turiştii care merg la Mangalia au mari şanse să se trezească în zgomotul şantierului. Muncitorii abia au montat schelele pe un hotel cu patru etaje, de pe faleză şi au mult de lucru.

La nici 20 de metri distanţă de plajă, se fac lucrări la un alt hotel. ( de la 00:26:29:06). Şi nici aici aici muncitorii nu par să se grăbească.

"Fac ca să-şi ia banul. Au interesul patronii. Dar în rest, aşa, în exterior...în jurul curţii face curat, şi restul, nu îi interesează", a spus un localnic.

Se lucrează, de altfel, prin tot oraşul: sunt gropi şi mici şantiere la tot pasul. Se repară faleza şi sensurile giratorii, se peticesc găurile din asfalt.

Relu Căpraru, agent de turism: "O anumită parte din turişti, da, se vor simţi deranjaţi."

În portul turistic, lebedele înoată într-o mare de gunoaie. La adăpostul unui scene ruginite pe care se organizau în alţi ani mari festivaluri, păsările se hrănesc cu alge putrezite şi cu câte un covrig aruncat de un trecător.

"E mizerie, şi pe plajă şi câini mulţi şi mizeria cu câinii, totul e sub orice critică", mai sus'in oamenii.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "La nici zece metri de plaja din Mangalia, zidul de cărămidă care împrejmuieşte o piscină a fost dărâmat. Deocamdată este linişte, nu se lucrează şi este greu de crezut că această lucrare, acestă zonă va fi refăcută până de 1 Mai."

Se lucrează şi pe câteva plaje, dar nici acolo lucrurile nu par să meargă mai bine. Se fac retuşuri la potecile de lemn, se nivelează nisipul şi se montează umbrelele. Dar cele mai multe sunt lăsate de izbelişte.

Romică Dănilă, proprietar de terasă: "Am fi fost gata înainte de paşti, pe 10-11 aprilie, dar datorită vremii ploioase nu am putut să finalizăm vopselurile exterioare."

Venus şi Saturn 

Între staţiunile Venus şi Saturn, iarba a crescut pe o bună bucată din plajă. Din loc în loc, zeci de peturi, gunoaie şi sticle de bere îngropate pe jumătate în nisip arată că nimeni nu a mai trecut pe acolo de la sfârşitul sezonului trecut.

În centrul staţiunii Venus, câţiva patroni îşi renovează terasele.

Dragoş Dima, administratorul unui complex hotelier: "Nu mai e foarte mult de muncă, cam două zile: plaja, şezlongurile, să întindem nisipul, beach-barurile şi cam atât."

Neptun 

În urmă cu peste 25 de ani, Neptun era considerată staţiunea în care îşi face vacanţa nomenclatura. Hotelurile, cândva luxoase, sunt acum abandonate, cu tencuiala căzută şi geamurile sparte. Pe ici, pe colo, câţiva muncitori încearcă să mai dreagă lucrurile.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Cu doar câteva zile înainte de 1 Mai, umbrelele care ar trebui să-i ferească pe turişti de soare, stau îngrămădite la marginea plajei. Mai mult decât atât, multe dintre ele nu pot fi folosite pentru că sunt deteriorate."

Lângă pădurea de la intrarea în staţiune, o construcţie a fost lăsată de izbelişte.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Chiar lângă pădurea Comorova şi la nici 200 de metri de mare se află această clădire abandonată. Lucrările au fost oprite, nu înainte ca muncitorii să monteze... şi un rând de geamuri."

Ruină şi nepăsare sunt cuvintele care definesc cel mai bine imaginea staţiunilor din Sudul Litoralului, cu trei zile înainte ca aici să ajungă primii turişti din acest an. Sunt, în acelaşi timp, şi explicaţia pentru numărul din ce în ce mai mic de oameni care riscă să-şi petreacă aici vacanţa.

Relu Căpraru, agent de turism: "Pe sudul litoralului, anul acesta de 1 Mai, se anunţă un grad de ocupare, undeva la un 20-25%, vorbim de staţiunile Neptun, Olimp, până la Mangalia."

În Mangalia şi în cele 6 staţiuni aflate în administrarea oraşului sunt aşteptaţi aproape 5.000 de turişti.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban