Sari la conținut

Afacere începută cu stângul. 51 de vite ale unui fermier din Mehedinţi au rupt gardul şi au fugit în pădure

Un fermier din Mehedinţi şi-a început cu stângul afacerea. El a cumpărat din Austria 51 de vite, pentru a extinde ferma pe care vrea să o deschidă. Numai că, după ce le-a adus în curte, animalele au rupt gardul şi au fugit în pădure. Zeci de oameni caută vitele însă spun că nici nu se pot apropia de ele pentru că sunt semisălbatice.

De când vacile au dispărut, localnicii din comuna Izvoare le tot caută. Au încercat tot felul de variante pentru a se apropia de ele şi a le prinde, însă totul în zadar. Când văd oameni, vacile se sperie şi o iau la fugă prin zone greu accesibile.

Animalele au fost aduse din Austria de către un localnic. Acesta vrea să înfiinţeze o fermă de vite pentru carne. A plătit pentru ele 75 de mii de euro. Le-a amenajat un ţarc, numai că, la câteva ore după ce le-a văzut în curte, văcuţele au rupt gardul şi au fugit fără a putea fi oprite.

În comuna Izvoare s-a creat şi un comandament local pentru rezolvarea situaţiei. Echipe ale Poliţiei, ISU şi Garda de Mediu au încercat să dea o mână de ajutor, însă degeaba.

“Acestea pot ataca oamenii şi animalele din zonă. Ne-am deplasat împreună cu comisarii Gărzii de Mediu. De câteva ore încercăm să le identificăm, dar sunt dispersate pe o rază foarte mare în pădure şi încă nu am reuşit identificarea acestor animale”, a spus Cătălin Tutilescu, comisar şef Garda de Mediu Mehedinţi.

Propietarul se gândeşte şi la varianta de a tranchiliza animalele, însă şi aceasta este o soluţie greu de pus în practică.

“Nu ştiu cum se procedează, am luat legătura cu o firmă, nu au dozele necesare pentru animale, au doze mai mici”, spune Gheorghe Grigore, proprietarul animalelor.

Autorităţile spun că deocamdată nu au niciun cadru legal pentru a interveni. Situaţia trebuie rezolvată de propietar, iar acesta nici nu poate fi tras la răspundere, pentru că văcuţele nu au produs nicio pagubă pe terenul cuiva.