O copie fidelă a primului avion cu reacţie din lume a rulat la Craiova

Data publicării:
071013 AVION COANDA

O copie fidelă a primului avion cu reacţie din lume, Coandă 1910, a prins viaţă ieri, la Craiova. Aeronava, care a făcut senzaţie acum un secol la salonul de la Paris, a rulat câteva zeci de metri, pe pista Aeroclubului Român. Aeronava a fost realizată după planurile marelui inventator român de câţiva foşti aviatori.

Replica avionului „Coandă 1910” a rulat câteva zeci de metri pe pista Aeroclubului Român, în aplauzele publicului. Aeronava este realizată integral după planurile marelui savant român. Primul avion cu reacţie a fost vedeta salonului aeronautic de la Paris din 1910. Din păcate, aparatul pilotat de Coandă a scăpat de sub control, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare și a luat foc. Aeronava reconstruită de foşti piloţi şi ingineri de aviaţie nu a întâmpinat probleme la rularea pe pistă.

Constructorii au lucrat timp de trei ani la avion. Comandorul Ilie Dumitrescu este cel care a gândit întregul proiect. Avionul are un motor adaptat, împrumutat de la o altă aeronavă de luptă scoasă din uz.

„Aceasta copie reprezintă marele invenţii şi descoperiri ale savantului Henri Coandă, care au revoluţionat aeronautica mondială”, a precizat comandor Ilie Dumitrescu, coordonatorul proiectului.

 Foştii aviatori, organizaţi într-o asociaţie, s-au gândit deja unde să amplaseze aeronava.

„Înclinam către acea locaţie care să devină poarta aeriană a Craiovei, adică lângă Aeroportul Internaţional din Craiova”, a spus Ion Crăciunescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Craiova. 

Proiectul a costat aproximativ 100.000 de euro, bani pe care aviatorii i-au obţinut din sponsorizări.

„Este o realizare pur şi simplu făcută de oameni care iubesc aviaţia şi care se mândresc cu meseria lor”, a spus Marian Jean Marinescu, finanţatorul proiectului.

Constructorii se gândesc pe viitor să realizeze încă o replică, de data aceasta după avionul creat de Traian Vuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri