Un aparat de brahiterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, nefolosit de 5 ani

Data publicării:
190214 APARAT

Bolnavii de cancer ar putea beneficia de tratament de ultimă generaţie, dar lipsa banilor şi birocraţia îi împiedică. Un aparat de brahiterapie, prin care tumorile sunt tratate local, fără ca ţesuturile sănătoase să fie afectate, zace nefolosit de 5 ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Ca să poată funcţiona este nevoie de 3 surse radioactive, care ar costa, în fiecare an, 30.000 de euro, dar bani nu s-au găsit până acum.

„Brahiterapia este o tehnică de iradiere obligatorie în tratamentul cancerului de col şi de col utern”, explică Veronica Diţă, şef Secţie de Radioterapie.

Procedura are multiple avantaje, printre care şi acela că reduce expunerea la radiaţii a ţesuturilor sănătoase. De toate aceste tratamente, însă bolnavii de cancer de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu pot beneficia, pentru că aparatul este abandonat. De când a fost achiziţionat, în 2007, a fost folosit doar 8 luni, atât timp cât au funcţionat cele două surse radioactive.

O problemă şi mai gravă acum este că nici măcar nu se ştie dacă apartul mai funcţionează, după atâţia ani în care a fost oprit.

„Vom trimite actele către autorizarea aparatului, către CNCAN, în vederea trecerii acestuia din autorizaţie de deţinere, în autorizaţie de funcţionare”, a precizat Bogdan Fănuţă, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

O parte dintre bolnavii de cancer care ar putea beneficia de tratamentele oferite de acest aparat performant sunt trimişi la spitalele din Capitală. Cei care au forme mai uşoare de cancer sunt trataţi aici, însă nici măcar nu ştiu de existenţa acestui aparat.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova susţine că nu au existat fonduri pentru a achiziţiona anual 3 pastile care ar trebui aduse din America. Numai una costa aproximativ 10.000 de euro, şi poate fi folosită doar patru luni. În plus, pentru achiziţionare e nevoie de o documentaţie stufoasă şi echipament special pentru transport. Aproximativ 100 de persoane au beneficiat zilnic de tratamentul cu acest aparat, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2007, cu 500.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri