Adio Furnalul 6

Data publicării:
furnale

O flacără puternică, sunetul exploziei şi un nor imens de praf. În câteva secunde, colosul din metal şi ciment a fost pus la pământ. Imediat după momentul exploziei s-a aşternut liniştea.

La locul demolării a rămas doar un morman de fiare ruginite. Acesta a fost Furnalul 6, cel mai mare din combinatul siderurgic. Echipamentul a fost pus în funcţiune în anul 1981 şi a rulat până în 1994, când s-a produs aici o explozie în urma căreia au murit patru oameni. Furnalul a fost grav avariat şi scos din uz.

Dorian Dumitrescu - purtător de cuvânt ArcelorMittal: "Acest utilaj era un pericol atât pentru securitatea oamenilor cât şi pentru mediu. De asemenea, trebuie luat în considerare că avem o foarte mare nevoie de fier vechi, o resursă foarte importană pentru noi, pentru că fierul vechi se poate recicla la infinit. Cu alte cuvinte, fierul vechi rezultat din aceste demolări reintră în producţie".

Unii dintre cei mai vechi angajaţi ai combinatului au privit cu nostalgie demolarea furnalului.

Gabriel Vârlciu - angajat: "Acum 20 de ani, când m-am angajat, sau 25, era un combinat mult mai mare, avea şase furnale, avea trei oţelării, avea opt baterii de cocsificare. Acum lucrează la un sfert din ce era atunci".

Cele opt baterii de cocsificare nu mai există, iar din cele şase furnale, trei au fost deja demolate.

Adrian Obreja - reporter Digi24: "În momentul de faţă un singur furnal mai funcţionează în combinatul de la Galaţi, adică cel cu numărul 5. El asigură acum toată producţia anuală ce nu depăşeşte două milioane de tone".

În perioadă de glorie a combiatului, în anii '80, aici lucrau peste 30 de mii de oameni. Acum mai sunt aproape şapte mii, iar mulţi dintre ei se tem pentru locul lor de muncă.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri