Sari la conținut

BUZĂU. Izolaţi din cauza alunecărilor de teren

Pământul suprasaturat de apă a început să o ia la vale distrugând tot în calea lui. Din cauza unui drum deteriorat, accesul între două sate buzoiene, Colţi şi Colţii de Jos, se face doar pietonal.

O sută de gospodării sunt acum izolate. În aceste condiţii, aprovizionarea magazinelor se face numai cu ajutorul căruţelor, marfa fiind transportată de către localnici dintr-o parte în alta a rupturii.

Un apel la 112 şi intervenţia salvatorilor devine o adevărată aventură pentru localnicii din satele Colţi şi Colţii de Jos. Şi asta pentru că în acest moment este imposibil accesul în zonă al ambulanţelor şi maşinilor de pompieri.

"Salvarea vine până colea, eventual un bolnav îl luăm în spate sau cu o căruţă dacă găsim şi îl aducem aici" spune un localnic.

"Trebuie să-i aducem cu targa, în spate, fiecare, deci nici cu căruţa nu putem să trecem" declară alt sătean..

Având probleme la acelaşi drum încă de anul trecut, autorităţile au primit 300.000 de lei pentru refacerea lui. Ei spun însă că fondurile nu au fost suficiente.

Călin Iosif, purtator de cuvânt Prefectură: "În luna septembrie a anului trecut există o hotărâre de Guvern care a alocat 300.000 de lei noi pentru a remedia situaţia apărută. Dar, până acum autorităţile locale nu au făcut decât un studiu geo".

Pavel Rădulescu, primar comuna Colţi: "Efectiv nu-mi ajung nici să fac proiectele la cele trei puncte pentru care am făcut documentaţia. Am făcut studiul topo, studiul geo toate adunate costă 800 de milioane vechi".

În Buzău, alunecările de teren au mai afectat DN 10 precum şi drumul judeţean 204.

Redactor: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Vlădoiu