Mica unire, marile absenţe

Data publicării:
unire galati

Mica Unire a fost un prilej de mare bucurie pentru câteva sute de gălăţeni care au înfruntat vântul şi temperatura scăzută şi au venit să cinstească această sărbătoare la statuia lui Alexandu Ioan Cuza de la Grădina Publică.

Evenimentul a început cu un scurt discurs al directorului Muzeului de Istorie Galaţi, care a subliniat însemnătatea acestei zile.

Cristian Căldăraru - directorul Muzeului de Istorie: "Pentru prima dată, ziua de 24 ianuarie este sărbătorită ca zi sfântă a neamului nostru. Este o sărbătoare naţională începând din anul 2015. De aceea spun că astăzi, 24 ianuarie 2015, sărbătorim de două ori".

Sărbătoarea a fost şi una a premierelor neaşteptate. Pentru prima dată, de la eveniment au lipsit autorităţile locale reprezentative.

În mulţime au putut fi văzuţi câţiva parlamentari şi şefi de instituţii publice, dar au lipsit primarul municipiului Galaţi, prefectul judeţului şi preşedintele Consiliului Judeţean.

După evocarea momentului istoric şi după ce au asistat la trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, cei prezenţi la acţiune au depus plori la monumentul domnitorului.

Gălăţenii veniţi să serbeze mica unire au împărtăşit toţi un sentiment de mândrie: acela de a fi român.

"Am venit pentru că este o zi foarte sfântă şi de aceea noi trebuie să venim aici cu tot ansamblul" a spus un gălăţean.

"Ne-a adus aici mica unire, mai ales că Alexandru Ioan Cuza a fost pârcălab de Galaţi şi avem şi noi să ne revendicăm o chestie la mica unire" declară alt localnic.

După momentele solemne, pe acordurile fanfarei Centrului Cultural Dunărea de Jos, gălăţenii au luat steaguri în mână şi s-au prins în hora unirii.

Reporter: Tudor Neacşu

Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri