VRANCEA. Culturi distruse de insecte

Data publicării:
ratusca culturii

"Vietatea asta, răţuşca, asta a decimat producţia de porumb" spune un fermier.

Oamenii din comuna vrânceană Pufeşti se uită neputincioşi cum munca lor este distrusă.

Vasile Ichim are cultivate 30 de hectare de porumb. A investit sute de mii de lei în seminte, insecticid, îngrăşăminte şi mâna de lucru. În ciuda tratamentului, plantele au fost distruse.

Vasile Ichim, fermier: "Prima dată când am venit am zis că poate îşi face efectul, că am văzut două trei moarte pe lângă ele. Dar când le atingi aşa zici pac, cade şi zici că-s moarte. După aia mişcă încontinuare".

80% din culturile comunei Pufeşti au fost distruse.

Radu Neculai, viceprimar Pufeşti: "E zero profit. Nu profit, nu pot recupera. Nu mai punem ca să reinvestim din nou, să întoarcem culturile, e aceeaşi cheltuială".

Unii fermieri au cumpărat seminţele pe baza unui contract prin care se angajau să plătească la toamnă, din recoltă, iar acum nu au de unde să scoată banii. Specialiştii de la Direcţia Fitosanitară spun că au sesizări din tot judeţul.

Florin Călţun, inginer Direcţia Fitosanitară: "De doi ani încoace sunt probleme. Ca specialist aşa, cred că au fost în jur de 15-20% pierderi anul trecut. Anul ăsta problemele sunt mult mai mari".

Oamenii speră ca autorităţile să declare terenurile afectate de insectă drept zone calamitate şi astfel să fie despăgubiţi.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri