Bolile psihice, motiv invocat frecvent pentru a ieși la pensie înainte de termen

Data publicării:
registru medical

În anul 2008, 10 la sută dintre cele 2.200 de persoane care s-au pensionat pe caz de boală, au invocat probleme mintale. Trendul ascendent a continuat şi în anii următori, ajungând în 2012 la 324 de persoane, cifră care reprezintă un sfert din numărul persoanelor care s-au pensionat pe caz de invaliditate. În primele nouă luni ale acestui an, numărul cazurilor înregistrate este echivalent cu cele de pe întreg parcursul anului 2012.

„Făcând o analiză a bolilor invalidante, se observă că pe primul loc sunt bolile psihice, avem un număr de 305 persoane înscrise în aceste boli, urmate de tumorile maligne pe locul doi, bolile neurologice şi bolile vasculare,” a declarat Adriana Grecu, directorul executiv al CJP Iaşi.

Nimeni nu se pensionează, însă, înainte de a trece pe la Spitalul de Psihiatrie din Iaşi. Medicii de aici tratează într-un an peste 6.000 de persoane cu depresie, 1.800 cu schizofrenie şi 570 cu psihoză.

„Am constatat o dublare chiar a pacienţilor cu diagnosticul de demenţă, atât pentru internare, deci pentru cei care s-au adresat pentru internare în regim continuu, cât şi pentru serviciul ambulator. Înseamnă o tulburare, în special, în sfera cogniţiei deci a memoriei, apar tulburări de memorie, dar nu numai, şi tulburări ale personalităţii pacientului,” a spus Andreea Szalontay, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

Cele mai multe persoane care invocă afecţiuni psihice se folosesc de contextul social. „O situaţie de şomaj este considerată ceva care arată că nu ştii să te descurci, ceva ruşinos şi care are repercusiuni asupra imaginii de sine, contexte în care depresia începe să se aşeze bine,” a declarat Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

Aproximativ 20 de mii de persoane din judeţul Iaşi sunt pensionate pe caz de invaliditate, iar 6.000 dintre acestea sunt cazuri nerevizuibile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri