Sari la conținut

Campus modern conceput de studenţi. Proiectul va fi pus în practică dacă va primi finanţare europeană

Flavius Voicu, student în anul IV la Facultatea de Arhitectură, şi Andrei Donţu, masterand în anul II la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi sunt tinerii care au creat virtual o înfăţişare nouă pentru campusul Tudor Vladimirescu. Au decis de la bun început să facă o muncă temeinică astfel încât proiectul lor să poată fi pus şi în practică, cu condiţia să existe finanţare.

Andrei Donţu, iniţiator proiect: "Nu a fost uşor, dar a fost plăcere. Am stat nopţile şi zilele. Am stat cu rigla şi am măsurat fiecare. Am luat dimensiunea din autocad şi am măsurat fiecare piesă, le-am sortat, apoi le-am asamblat."

"S-a realizat o machetă a campusului pentru o uşurinţă, practic pentru echipa de proiectare, pentru o mai bună dezvoltare a următoarelor proiecte de reabilitare în campus," a explicat Flavius Vicu.

Pe lângă machetă, studenţii au realizat şi un film 3D care ilustrează conceptul gândit de ei. iar în tot demersul lor au fost susţinuţi de Direcţia de Servicii Studenţeşti cu spaţiu unde să lucreze şi materialele necesare pentru realizarea machetei.

Bogdan Budeanu, şeful Direcţiei de Servicii Studenţeşti: "Ne-au uimit studenţii. Şi de asta încercăm să îi ţinem cât mai aproape de noi, de universitate şi de administraţie. Se pare că au idei geniale şi foarte, foarte bune."

Proiectul prevede renovarea căminilor, amenajarea spaţiului verde, accesul în campus şi cantină permis doar studenţilor pe baza unui card dar şi restricţionarea accesului cu maşina în campus prin montarea de bariere.

"În urma unui studiu, unde, prin campus tranzitau peste 13 mii de maşini săptămânal, majoritatea dintre ele nu aparţineau campusului. Şi astfel îngreunau traficul din campus, multă gălăgie," a mai spus Flavius Vicu.

Administratorii campusului speră acum să obţină fonduri europene pentru a pune proiectul în practică.Campusul Tudor Vladimirescu dispune de 21 de cămine, şase terenuri de sport, două săli de sport o cantină şi un dispensar şi sunt cazaţi aici peste opt mii de studenţi.