Criză de vaccin pentru nou-născuţi. Serul îi protejează pe bebeluşi de hepatită, difterie sau poliomelită

Data publicării:
bebe1

Nadia are o fetiţă de 6 luni şi doreşte ca ea să fie vaccinată conform schemei de imunizare recomandată de medici. A aflat însă că serul care trebuia oferit gratuit de Ministerul Sănătăţii lipseşte din cabinetele medicilor de familie. Mărturiseşte că deşi se teme pentru sănătatea fetiţei, este nevoită să aştepte serul gratuit pentru că nu îşi permite să-l cumpere din farmacii. "Enorm de scump mi se pare. E 250 de lei, cumperi o lună de zile laptele la copil," spune femeia. 

Medicii spun că au liste de aşteptare cu bebeluşii pentru care s-a amânat vaccinarea, însă atrag atenţia că nevaccinarea la timp poate avea consecinţe asupra strării de sănătate a bebeluşilor. "Riscurile sunt, sigur că da, mai ales pentru cei de două luni pentru că e vorba de pertusisul, care este o problemă pentru bebeluşul mic, polio şi sigur că dacă se amână prea mult pot să apară şi cazuri de boală," a spus Maria Daniil, medic de familie 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că au promisiuni că problema se va rezolva. "În aceste zile ar trebui să vină repartiţia, ceea ce înseamnă că în luna iunie va reîncepe campania de imunizare pentru vârstele de 2 şi 6 luni," a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. 

Anual, la Iaşi se nasc peste 6 mii de copii, care, până la vârsta de 6 luni, trebuie imunizaţi în mod obligatoriu şi gratuit cu 4 vaccinuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri