Excelenţă în centru de plasament. Șase tineri care au crescut fără părinți au devenit studenți

Data publicării:
COPERTA COPII CENTRU DE EXCELENTA

Pentru Adina Jitariu, centrul de plasament din Bucium a devenit acasă în urmă cu 4 ani. Dacă ar fi rămas alături de mama ei, nu ar fi ajuns studentă la Medicină. Tânăra de 18 ani a fost admisă pe locurile bugetate, cu media 9,43. A muncit enorm pentru acest rezultat. "Mi-am făcut un program prin care, în câteva zile, trebuia să învăţ aproximativ nouă ore pe zi şi să trec prin toată materia în aşa fel încât să mă duc la examen încrezătoare în forţele proprii," povesteşte tânăra. 

Ține legătura cu surorile rămase acasă și cu părinții doar prin telefon: "Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă pentru că nu mă puteam imagina o viaţă întreagă stând, popular vorbind, la coada sapei şi mi-am dorit foarte mult să-mi depăşesc condiţia pentru ca, la un moment dat, să-mi ajut familia, să mă ajut pe mine."

Mădălina Galben împlinește 10 ani de când locuiește în centrul de plasament pentru copii supradotați, dar săraci. Fata va studia Litere, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. "Eu am fost o fire ambiţioasă şi cred că voi continua să fiu pentru că eu chiar vreau să-mi depăşesc condiţia. Când vedeam că ea merge mereu la gară să plece la Iaşi să înveţe voiam şi eu şi mereu plângeam, vreau şi eu la Iaşi, vreau şi eu să învăţ, vreau şi eu în altă parte şi de asta n-am avut nicio problemă cu despărţirea de părinţi, eu chiar îmi doream," spune tânăra.

Nicolae Marincean va studia la Hidrotehnică, secția Cadastru. Și el a venit la centru când era în clasa a III-a. "Inteligenţa fără muncă nu e tocmai o reţetă de succes şi trebuie şi învăţătură destul de multă ca să ajungi să faci ceva," spune el.

"Nu este nimic nou, nu este un lucru la care nu ne-am fi aşteptat. Copiii aceştia învaţă, au învăţat întotdeauna, sunt preocupaţi de învăţare şi la şcoală şi în centru. Sunt foarte serioşi, foarte implicaţi în activităţi de voluntariat," a explicat Andreea Corodescu, şef al Complexului de Servicii Comunitare Bucium.

Studenții vor locui, din toamnă, în căminele universităților. În vacanțe, vor fi primiți înapoi, la centru.

De această facilitate beneficiază și Cătălina Chipirişteanu, acum studentă în anul 2 la Teatru: "Văd bucuria pe care o aveam şi eu când am intrat la facultate, mai ales la facultatea pe care mi-o doream şi ei sunt foarte fericiţi că au intrat la facultatea pe care ei şi-o doresc. Trăiam împreună cu ei emoţiile şi trăiesc împreună cu ei bucuria pentru că noi aici suntem ca o familie, ne-am format ca o familie şi suntem ca surorile, ca fraţii, ne ajutăm când avem nevoie unul pe celălalt."

Psihologii susțin că acești copii sunt mult mai motivați decât cei care primesc sprijinul familiei.

"Îşi doresc ceva mai mult decât au avut acasă şi încearcă să se ridice peste nivelul a tot ceea ce au văzut până în momentul respectiv. - Experienţele de acasă îşi pun amprenta asupra lor? - De cele mai multe ori da, dar viaţa este grea şi, în general, îşi doresc şi mai mult decât au chiar şi în centru, o viaţă şi mai bună, o viaţă cu studii superioare, un job adevărat, plătit cum trebuie, astfel încât să fie pe picioarele lor după ce termină facultatea," a explicat Mihaela Vlas, psiholog.

Centrul de Excelenţă Bucium a fost înfiinţat în 2005 şi găzduiește, anual, 30 de copii cu grad de inteligență ridicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri