IAŞI. Pacienţi plimbaţi între spitale pentru diagnostic

Data publicării:
SPITAL PACIENT TARGA

La Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, cel mai mare din Moldova, ajung anual 100.000 de pacienți. Trei sferturi dintre aceștia sunt văzuți în Unitatea de Primire Urgențe, un compartiment vechi și degradat. Răbdarea bolnavilor este pusă la grea încercare de timpul mare de așteptare și de condițiile în care sunt nevoiți să stea.

"Cred că nimeni de aici nu este mulțumit. Eu, cel puțin, stau de 2 ore, am o infecție la cap și nu sunt băgat în seamă."

"Nu-mi place nimic din ce este aici, probabil că e lipsă de cadre medicale de se stă atât. Semănăm a o țară de lumea a treia, mai ceva probabil," se plâng pacienţii.

Situația este recunoscută de medicii de urgență care lucrează aici.

Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe: "un diagnostic al sistemului de urgență din Iași este că e defect. Nimic nu mai funcționează în momentul de față. Pacienții sunt plimbați între spitale, timp de așteptare au crescut enorm."

La Spitalul de Copiim, unde sunt 652 de paturi, aceeaşi situaţie. În secţia de Balneologie, spre exemplu, nu s-a mai investit niciun leu de 40 de ani.

"Sunt sectoare care au nevoie de reabilitare, chiar completă, sunt spații vechi, de asemenea, există o utilitate a paturilor într-un procent foarte mare și, atunci, nevoile hoteliere sunt foarte mari," a spus Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iași.

Situația ar urma să se schimbe radical odată cu construirea unui Spital Regional de Urgență, dar deocamdată acesta este abia în stadiul de proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri