Sari la conținut

La drum, cu mașina defectă. 15% dintre autoturismele verificate în Iași au defecțiuni tehnice

Şoferii fac imprudenţa să se urce la volan chiar dacă maşina nu este într-o stare perfectă de funcţionare. O arată datele ultimului control realizat săptămâma trecută de către inspectorii RAR şi poliţiştii de la Rutieră. 15 la sută din cei 150 de şoferi verificaţi conduceau mașini cu defecțiuni.

Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi: "Circulă cu autovehicule având pneurile uzate, care au inspecţia tehnică periodică expirată sau de cele mai multe ori sunt depistaţi cu defecţiuni la sistemul de iluminare. În urma ultimei acţiuni au fost depistaţi şi conducători auto care aveau defecţiuni la sistemul de direcţie şi de frânare."

Şoferii recunosc că nu întotdeauna reuşesc să-şi pună autoturismul la punct. O parte dau vina pe costurile ridicate ale pieselor, alţii pe lipsa de timp pentru a merge în service. Susţin însă că încearcă să fie precauţi: "Am avut odată cu un far şi mi-a fost luat certificatul şi de atunci nu mai vreau să am. - Mergeţi periodic la controale? - Doar o dată la doi ani, dar cel puţin mă uit la dânsa înainte să plec, să meargă totul." "Sunt mulţi care merg fără frâne, care nu sunt conştienţi de pericolul care e în trafic."

Acum câteva zile polițiștii au confiscat mașina unui șofer care a refuzat să oprească pentru verificări. "Poliţiştii au efectuat semnale regulamentare de oprire conducătorului unui auto întrucât avea defecţiuni minore la sistemul de iluminare. Şoferul a refuzat să oprească, însă ulterior a fost identificat fiind sancţionat contravenţional," a mai spus Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Inspectorii Registrului Auto Român şi poliţiştii de la Rutieră susţin că astfel de controale vor fi organizate periodic.