Locuințe ANL pentru rezidenți, doar pe hârtie. Ministerul Sănătății a promis că vor fi construite 400 de apartamente

Data publicării:
COPERTA ANL

 

Simona Hodea este medic rezident în anul trei la Maternitatea Cuza Vodă şi se specializează în neonatologie. După nouă ani de studiu, tânăra câştigă lunar aproximativ 1.300 lei. Locuieşte în chirie, iar trei sferturi din venit se duce numai pe întreţinere şi utilităţi.

„Momentan dau cam 130 de euro pe lună doar chiria plus cheltuieli de întreţinere din salariul care acum, în anul trei, ajunge cam 1.200-1.300 de lei pe lună. Îmi rămâne foarte puţin de unde mai am nevoie şi de la părinţi pentru că asta e viaţa în România,” povestește Simona Adriana Hodea, medic rezident.

În 2012, şefii din Sănătate susţineau că le vor cere Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară să identifice un teren pentru construirea imobilelor, iar din martie 2013 să înceapă lucrările. La Iaşi însă nici până în prezent nu li s-a solicitat ajutorul.

„Nu avem informaţii în acest sens. Ştiu că a fost o propunere în urmă cu aproximativ 2 ani, dar nu avem nimic oficial, nu avem nicio hârtie oficială, deci nu pot da un răspuns concret. Practic, totul ţine de Ministerul Sănătăţii,” a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

În tot acest timp 90 de rezidenţi din Iaşi se află pe lista de aşteptare pentru o locuinţă de tip ANL.

„În mod cert politica care se desfăşoară acum de sprijin a tânărului medic este pur şi simplu incompetentă. Sunt mulţi colegi de-ai noştri mai tineri care promiteau foarte mult şi, din păcate, ne-au părăsit pentru aceste motive financiare şi sunt acum în spitale din Belgia şi Franţa,” a spus Mădălina Nour Ciuhodaru, medic primar. 

Rezolvarea problemei locuinţelor pentru tinerii medici ar putea veni până la urmă nu de la guvern ci din partea universităţilor de medicină şi farmacie din Iaşi. Institutia intenţionează să preia rezidenţiatul din subordinea Ministerului Sănătăţii.

„Universitatea Gr. T. Popa a achiziţionat la un moment dat două blocuri în care sunt garsoniere şi apartamente pentru rezidenţi. Dacă sunt la noi, atunci îmbinăm proiectul ANL cu proiectele universităţilor,” a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În blocurile ANL, medicii rezidenţi pot locui timp de 5 ani cu posibilitatea de a prelungi perioada în cazul în care fac si o specializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri