Sari la conținut

Modernizarea Aeroportului crește concurența. O companie aeriană low cost își face bază la Iași

Modernizarea Aeroportului Internațional din Iași a început în 2013, iar investiția s-a ridicat la 56,7 milioane de euro. Banii europeni au fost investiți într-o pistă modernă , lungă de 2400 de metri. Iar imediat după finalizarea lucrărilor companiile aeriene au început să reducă prețurile și să introducă noi curse.

"Pista de la Iași, după cum spun specialiștii, este una din cele mai performante din țară și faptul că nave de diferite dimensiuni vin la Iași asta înseamnă că se confirmă acest lucru," a declarat Victorel Lupu, președinte CJ Iași. 

"Asistăm la o concurență pe traseul Iași București, sau dacă vreți o concurență Iași- Londra. Sunt atuuri pe care oamenii de afaceri sunt convins că le vor sesiza, le vor fructifica," a spus Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Beneficiile competiției între companiile aeriene se reflectă în prețul biletelor de avion. Un bilet pe ruta Iași- București, rezervat din timp, poate fi cumpărat și cu 135 de lei. Iar una dintre companiile aeriene low cost care operează în Iași a anunțat că de anul viitor va înființa și o bază în Iași și va introduce cinci rute noi, cu prețuri pornind de la 129 de lei.

Györghy Abrán, director comercial al unei companii aeriene: "vom zbura către Bologna, în Italia, către Catania , în Sicily, Larnaca, în Cipru, către Roma și Tel Aviv, în Israel."

"O bază aeriană deschisă într-un oraș este fără doar și poate, dacă vreți, cel mai eficient motor de dezvoltare locală, dar și regională, pentru că Aeroportul Iași are această deschidere. Este mai eficientă decât multe alte investiții pentru că dă posibilitatea tuturor să se deplaseze facil," a explicat Marius Bodea, președintele Aeroportului Internațional Iași.

"E un lucru bun pentru că legăturile cu exteriorul aduc dezvoltare, aduc investitori, ajută oamenii să călătorească, să socializeze , ne aduc prietenii mai aproape."

"Bănuiesc că Roma este cea mai accesată dintre toate, iar Tel Aviv foarte bună, mai ales că vine Paștele și toată lumea vrea să se ducă la Ierusalim," sunt de părere ieşenii.

Aeroportul Internațional din Iași a înregistrat anul acesta 350.000 de pasageri și se estimează că anul viitor numărul acestora se va dubla.