Monopost construit de studenţii din Iaşi. Tinerii au investit 20.000 de euro

Data publicării:
MONOPOST MECANICA

"Ajunge la suta de kilometri în 3,2 secunde. Viteza maximă este la 240, dar nu e făcută pentru viteză. E făcută ca să intre la circuit şi să meargă foarte, foarte tare," a explicat Petros Balios, student la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iaşi.

Maşina de curse, despre care studenţii spun că ar pune în umbră monoposturi realizate de mărci consacrate, a fost construită de la zero.

Alexandru Grămadă, masterand la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iaşi: "Aici avem cadrul noului monopost. Am mers la fel, ca şi pe celălalt, Varianta cu ţeavă, structură triangulată, ceea ce ne impune şi regulamentul. Am pus motorul pe poziţii şi galeria de evacuare, urmează să ansamblăm celelalte piese."

"Sacrificiile au fost destul de mari din partea fiecărui membru, deci inclusiv timpul a fost primul şi cel puţin opt ore pe zi, de luni până sâmbătă, am petrecut în cadrul laboratorului, astfel încât să facem maşina," a spus Ionuţ Bocăneţ, masterand la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iaşi.

"Monopostul în sine este proiectat, îl avem în stadiul de proiectare final, ştim exact cum o să arate. Singura problemă sunt banii. Din cauza asta a întârziat şi construcţia acestui monopost," a adăugat Adrian Ropotoaie, student la Facultatea de Mecanică din cadrul UTI Iaşi.

"În mod normal, săptămâna viitoare ar fi trebuit să facem primele teste la maşină. Ne lipsesc o serie de piese, elemente şi nu putem merge mai departe cu lucrările," a explicat profesorul Ciprian Ciofu, coordonator.

Până acum, tinerii au investit în construcţia monopostului 20 de mii de euro, cea mai mare parte a banilor din sponsorizări. Au câştigat medalia de aur la Salonul de Inventică de la Iaşi şi au fost invitaţi să participe la competiţii similare, în Ungaria, Cehia şi Italia, însă ar mai avea nevoie măcar de 14 mii de euro, doar pentru a se prezenta la evenimentul din ţara vecină, programat luna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri