Statistici îngrijorătoare la Iași! Anual sunt înregistrați peste o mie de pacienți noi cu depresie

Data publicării:
SPITALUL SOCOLA

 

Acest pacient are 57 de ani şi are nevoie de îngrijire de specialitate şi tratament pentru a-şi ţine în frâu depresia. În 2007 şi-a pierdut locul de muncă la fabrica de confecţii la care lucra de un deceniu. A încercat să se angajeze, dar, din cauza vârstei, nu a reuşit, astfel că nu mai putea să-şi întreţină soţia şi cei doi copii.

„La un moment dat chiar nu te mai simţi util în primul rând chiar pentru familia ta care ţi-e mai aproape şi neputând să le acord un sprijin oarecare... A debutat cu un episod major. Deci atunci nu mai mâncam, nu mai dormeam,” povestește pacientul. 

Iar medicii spun că zilnic se confruntă cu câteva zeci de astfel de cazuri. Îngrijorător este că depresia apare din ce în ce mai des şi în rândul tinerilor.

„Vedem că, dacă înainte vârsta medie să zicem era în jur de 50 de ani sau chiar peste, acum pare că depresia afectează şi persoane din ce în ce mai tinere, sunt foarte mulţi tineri care chiar de pe băncile şcolii ulterior pot dezvolta o depresie cu sau fără anxietate,” explică Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru. 

Specialiştii spun că persoanele care intră în depresie pot fi recunoscute uşor şi cel mai indicat este că membrii familiei să le aducă la medic atunci când apar simptomele bolii.

„În momentul în care începe să se retragă, în momentul în care începe să devină mai trist, în momentul în care scade interesul şi plăcerea pentru activităţi care altădată îi făceau plăcere, când nu doarme, prezintă insomnie, când îi scade apetitul sau pofta de mâncare, scade în greutate sunt semne de alarmă pentru posibilitatea instalării unui sindrom depresiv,” a adăugat medicul psihiatru. 

Cheltuielile cu aceşti bolnavi sunt ridicate pentru că necesită minimum trei săptămâni de spitalizare. Spitalul iese în pierdere în condițiile în care Casa de Sănătate decontează pentru un asfel de caz doar 1.700 de lei, adică mai puțin de jumatate decât ar fi nevoie.

„Avem o cheltuială de personal foarte mare, costurile medicaţiei sunt foarte ridicate, iar spitalul Socola este un spital pavilionar, cu clădiri vechi, cu o centrală veche, costurile pentru utilităţi sunt foarte foarte mari,” a declarat Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie Iaşi. 

Anul trecut la Socola au fost internați aproximativ 25 de mii de pacienți cu probleme psihice, iar specialiștii se așteaptă ca anul acesta numărul bolnavilor să crească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...