Trecem Prutul cu buletinul. Măsura aplicată în Vamă nu a fost aprobată de Curtea Constituţională

Data publicării:
VAMA SCULENI

Modificarea a fost anunţată oficial şi Poliţiei de Fronieră din România.

"Autoritățile din Republica Moldova ne-au informat ca s-a decis printr-o hotărâre de Guvern să permită accesul cetățenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetățenilor români, pe teritoriul Republicii Moldova pe baza cărții de identitate și nu doar a pașaportului," a spus ag. principal Alina Leonte, purtător de cuvânt IPTF Iași. 

De când a intrat în vigoare decizia, 10 la sută dintre cei care au trecut graniţa au arătat vameşilor doar buletinul. Vameşii moldoveni se aşteaptă ca numărul celor care vin din Uniunea Europeană în ţara lor să crească, pentru că acum le este mai uşor să treacă graniţa.

"E mai bine pentru toată lumea. Nu mai trebuie să stai la coadă, la paşapoarte, să faci paşaport. Circuli cu buletinul." 

"Cred că e un lucru mai bun, se vede că şi rândul e mai mic." 

"Mi se pare un pas mic, dar important făcut înainte pentru a apropia malurile," spun oamenii. 

Decizia care permite intrarea în Republica Moldova doar cu buletinul nu este însă legală pentru că a fost adoptată de un guvern demisionar, au stabilit judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău. Hotărârea a fost însă publicată în Monitorul Oficial, înaintea deciziei Curţii, iar vameşii sunt obligaţi să o pună în aplicare până când autorităţile de la Chişinău se vor lămuri care este situaţia ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri