95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Data publicării:
stirea 204 20basarabia-57369

27 martie 1918. Este ziua care a rămas în inimile basarabenilor şi pe care o sărbătoresc cu sfinţenie în fiecare an. La fel ca strămoşii lor de acum 95 de ani, studenţii basarabeni din Oradea au încins în centrul oraşului Hora Unirii.

"Ne unim, o să fim mai puternici, o să fim împreună, acelaşi popor." spune

Tatiana Brahnea, studentă din Basarabia.

"Ce poate să ne unească mai bine decât jocul, o horă care e tradiţională nouă." afirma Igor Antoniuc, student basarabean.

"Vrem să demonstrăm cât de aproape vrem să fim de România, să fim aproape de voi." completeaza Ana Mihalaş, studentă din Basarabia.

Igor Antoniuc, un tânăr basarabean de 22 de ani, a venit în Oradea în 2009.

"Vin din nordul Basarabia dintr-un orăşel, am făcut şcoala în limba română şi mă bucur foarte mult că am aplicat la studii şi am ajuns în Oradea." povesteste el.

A reuşit să obţină cetăţenia română în 2010, după şase luni de aşteptare şi crede în unirea basarabenilor şi a românilor, o unire ideologică. "Unirea se va face mai degrabă din punct de vedere cultural, căsătoriile sunt un punct decisiv spre unire, foarte mulţi tineri aduc cultură din Moldova şi duc cultură din Bihor şi astfel se crează o unire ideologică, mai mult decât administrativă şi politică." crede

Igor Antoniuc.

Igor termină în acest an Facultatea de Drept şi spune că va mai sta câţiva ani în Ardeal, însă apoi se va întoarce acasă, în Basarabia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri