Sari la conținut

Aglomerație la APIA Bihor. Mii de fermieri trebuie să depună cererile unice de plată până în 15 iunie

Până acum, în Bihor au fost depuse circa 21.700 de cereri unice de plată şi mai sunt de preluat alte aproape17600. Pentru ca toţi fermierii să-şi poată depună cererile până în 15 iunie, doar la centrul local Oradea ar trebui să se prezinte în jur de 1.000 de persoane, în fiecare zi. În aceste condiţii, funcţionarii vor sta la serviciu până când va fi preluat ultimul dosar.

"Avem nevoie de un ritm de 976 de cereri pe zi. Îl putem face pentru că avem 69 de colegi şi pot prelua într-o zi fiecare câte 14 cereri", susţine Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

Fermierii care ajung la APIA sunt nevoiţi să aştepte chiar şi două ore până când le sunt preluate cererile. Activitatea este îngreunată de numărul mare al celor care nu au respectat programările.

"- De la ce oră aşteptaţi?
- Păi, în orice caz, de două ore.
- Sunteţi programat astăzi?
- Pe patru, luna ce trece am fost programat."

"A fost soţul luni şi a trebuit să vin eu că animalele sunt trecute pe mine şi am crezut că poate să facă el că eu sunt operată."

De astăzi însă nu se va mai ţine cont de programări, cu condiţia ca fermierii să se prezinte până la data limită.

"Prioritate vor avea cei care au invitaţii în ziua respectivă, dar nimeni nu va pleca înapoi acasă fără să i se preia cererea de către funcţionarul APIA", dă asigurări directorul APIA Bihor.

Cererile unice de plată trebuie depuse de agricultorii care folosesc legal un teren ori de deținătorii de animale. Anul trecut, în Bihor au fost înregistrate peste 39 de mii de astfel de cereri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș