Comunităţile defavorizate, informate în legătură cu necesitatea vaccinării

Data publicării:
vaccinuri Tinca

Colonia de romi din Tinca s-a aflat miercuri în atenția medicilor de la Direcția de Sănătate Publică Bihor. Pentru că în ultima perioadă aici au fost confirmate două cazuri de rujeolă, iar zeci de copii nu au fost vaccinaţi niciodată, specialiștii au venit să le vorbească oamenilor despre importanța imunizării. De altfel, DSP Bihor a iniţiat o campanie de informare şi educare, în cadrul căreia sunt vizate comunităţile defavorizate.

Medicii le-au explicat mamelor cât de important este un vaccin pentru sănătatea celor mici. Din cei 1500 de locuitori ai coloniei de romi din comună, 600 sunt copii.

"E foarte important pentru noi să ne explice ce trebuie să facem, cum să ajutăm copiii", spune o femeie.

"Ne roagă foarte frumos să ne vaccinăm copiii. Acum este decizia noastră: dacă noi nu vrem, nu ne poate forța", susţine alta.

Specialiștii au vorbit și despre efectele poliomielitei, boală care poate fi prevenită prin vaccinare.

"Umblau cu niște susțineri, abia puteau merge. De ce? Pentru ca exista acel virus, virus al poliomelitei. Acel virus ataca nervii motori. Nervii, ați auzit de nervi, nu?"

"- Familiile nu prea înțeleg ce înseamnă chestiile respective. Trebuie să ne implicăm mai mult împreună, mediatorul sanitar cu asistentul comunitar.
-Dar acum cam cât de des vine un medic aici să se intereseze?
-Doar la solicitare", recunoaşte Marinel Teglaș, de la Centrul Social Multifuncțional din Tinca.

"Au existat într-adevăr perioade când anumite vaccinuri au lipsit din stoc, dar în Bihor, cel puțin, am reușit un management destul de eficient al vaccinurilor", susţine dr. Diana Raț, medic specialist DSP Bihor.

Familiile din medii defavorizate beneficiază în Tinca de un centru social multifuncţional.

"Pot să vină să-și aduca hainele, să-și spele hainele, pot să facă dușuri, iar copiii de vârste mai mici vin și își pregătesc orele - este program după-masă, cu personal calificat", explică Teodor Coste, primarul comunei Tinca.

Campania "Vaccinurile sunt benefice" este derulată între 24-30 aprilie, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri