Sari la conținut

Concurs de gătit şi concerte în Cetatea Oradea, unde a avut loc festivalul Oradea GrillFest & Rock

Bucătarii care au participat la concursul de gătit au dezvăluit câteva dintre secretele deprinse de-a lungul anilor. Au gătit ore în șir în aer liber, iar cei care au venit în Şanţul Cetăţii au apreciat gustul preparatelor tradiţionale: toroş, bogracs, tocăniţe ori ciorbe.

"Am pregătit ciorbă de ciuperci, cu ciuperci negre și leuștean", spune un bucătar, care este completat de altul: "Am pregătit un bob-gulyas și un platou de păstrăv la grătar cu cartofi natur."

La final, specialiştii au gustat mâncarea şi au dat verdictul: "Mâncarea e puțin sărată. Sarea scoate în evidență gustul produsului."

Pe lângă preparatele culinare, orădenii au gustat din diferitele soiuri de vinuri aduse la festival. Oradea GrillFest & Rock le-a permis localnicilor să viziteze fortăreaţa din centrul oraşului, în care au avut loc în ultimii cinci ani lucrări de restaurare.

"Partea aceea a cetății este splendidă și bănuiesc că lumea va aprecia treaba asta, dar va aprecia mai mult când va putea vizita și în interior."

"Ne-am dat seama că cetatea Oradea începe să arate foarte bine și trebuie să aducem publicul orădean și din județul Bihor înapoi spre cetate. Scopul evenimentului este de aduce tradiția bihoreană în atenția publicului, de a o păstra și de a o renaște", susţine Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Administratorii Cetății își propun să promoveze tradițiile bihorene prin amenajarea în fortăreaţă a teatrului de vară, a unei galerii a vinurilor și a unei biblioteci virtuale.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă