Degustări de vinuri la cramele din Diosig

Data publicării:
diosig

Timp de două zile, iubitorii vinului au putut vizita cramele regiunii pentru a descoperi vinurile care se produc în Diosig.

"Vrem să arătăm drum, vrem să arătăm drum producătorilor, potențialilor investitori pentru a ajunge unde am fost acum 150 de ani," spune Mados Attila, primarul comunei Diosig.

Pentru a convinge oamenii că produsul lor este unul veritabil, viticultorii au oferit vinurile spre degustare, dar și informații despre cum sunt ele păstrate sau învechite în butoaie. Regiunea Diosig a fost la un moment dat una dintre cele mai vestite zone viticole din Europa.

"Vinurile noastre au ajuns inclusiv pe masa împaratului din China în 1872, 200 de sticle de vin de desert Bacator, care se spunea că este la fel de bun ca vinul de desert Aszúbor din Tokaj," explică Szabo Jozsef, un pasionat de istorie.

Vizitatorii au putut alege între mai multe arome și soiuri și chiar au acordat note viticultorilorilor.

"Am degustat un Muscat Ottonel demidulce, foarte bun, aș putea să ofer chiar un zece pentru el," afirmă Miroslav Iabloncsik, consulul Slovaciei în România, prezent la degustarea de vin de la Diosig.

"Se simte un pic mere de vară, ca și miros fructuos e 2012 , galben verzui pentru că este un vin tânăr," observă Dorin Popa, un oenolog.

"Străbunicii mei s-au ocupat cu vinul, bătrânul meu a cumpărat pivnița în 1973 pentru că, știți, pivnițele în timpul comunismului au fost luate de la bătrâni și el a luat și se ocupa din '73, iar eu din '94," spune Geza Kun, un viticultor din zonă.

Degustarea de vinuri organizată la Diosig a atras sute de vizitatori, unii chiar de peste graniță. Evenimentul face parte din Festivalul Vinului, care se desfășoară anual în localitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri