Expoziţie cu artefacte descoperite în timpul introducerii utilităţilor într-un cartier din Oradea

Data publicării:
expozitie Velenta

Fragmente ceramice, obiecte medievale şi pipe vechi de câteva sute de ani. Sunt câteva dintre artefactele arheologice descoperite în ultimii doi ani de arheologii orădeni în zona cartierului Velenţa. Toate obiectele au fost invetariate şi restaurate, iar acum sunt vedetele unei expoziţii deschise la Muzeul Oraşului Oradea.

Cele mai multe descoperiri arheologice s-au făcut în zona Cetăţii Oradea, pe străzile Efimie Murgu, Miron Costin sau Anton Bacalbaşa. Cea mai spectaculoasă dintre ele este, de departe, colecţia de peste o sută de pipe, veche de câteva secole. Specialiștii spun că acestea datează din perioada stăpânirii turcești şi că au fost produse de un atelier de lângă fortăreaţa oraşului.

„Pământul ăsta este nemaipomenit şi trebuie să-l iubim. Printre altele s-a scos, şi o iau în ordine inversă, un depozit de pipe. Şi avem aici deja un specialist în pipe”, spune Sever Dumitraşcu, arheolog.

Artefactele au fost scoase la luminã de arheologi dupã ce, într-o primã fazã, au fost descoperite de muncitorii care lucrau la introducerea sau schimbarea utilitãţilor în cartierul Velenţa. Aceste tipuri de lucrãri sunt prin puţinele care pot duce la decoperiri arheologice, spun specialiştii.

„Imaginaţi-vă, doar, câte descoperiri arheologice importante s-au amânat din cauza lipsei de fonduri şi generaţia noastră, probabil, nu va avea prilejul să se bucure. Vă doresc, dumneavoastră, celor mai tineri, să puteţi asista la această intrare în normalitate care să însemne fonduri mai multe pentru campanii arheologice”, a transmis Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

Cu ocazia conferinţei ştiinţifice care a avut loc în Cetatea din Oradea, a fost vernisată şi o expoziţie care cuprinde cele mai importante obiecte recuperate în zona Velenţa.

„Deschidem porţile acestei instituţii către toate liceele pentru a veni şi a face ore în această instituţie, pentru a descoperi şi a învăţa alături de specialişti despre oraşul Oradea”, a precizat Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetãţii şi Oraşului Oradea.

Atât expoziţia, cât şi conferinţa ştiinţifică s-au desfăşurat sub egida evenimentelor care marchează Anul Centenarului.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri