Sari la conținut

Lungul drum spre secția de votare. Meteorologii din Dumbrăviţa de Codru au străbătut muntele ca să voteze

Delia Pintin şi Nicușor Moțiu sunt doi dintre cei cinci meteorologi de la stația meteo din Dumbrăvița de Codru. Locuiesc într-un sat din zonă şi parcurg zilnic un drum istovitor, de câţiva kilometri, pe munte.

"Cobori, urci, cel mai mult urci de la o altitudine de 350 de metri ajungi la 600 de metri", spune Nicușor Moțiu, tehnician meteorolog la stația Dumbrăvița de Codru.

"În primul rând plec la ora zece ca să fiu pe ora 12 la lucru. E un drum de 6-7 kilometri cu urcuș, cu coborâş", povesteşte Delia Pintin, tehnician meteorolog la stația Dumbrăvița de Codru.

Cei doi colegi şi-au modificat programul astfel încât amândoi să poată vota. "Am plecat puțin mai repede cu o jumătate de oră ca să pot vota, fiindcă votul e important", spune Delia Pintin.

"Aș transmite tuturor nehotărâților să vină să voteze. Dacă eu am putut străbate cam 10 kilometri de la serviciu până la secția de votare și ceilalți pot face micul efort de a veni la secţia de votare", îndeamnă Nicuşor Moțiu.

"Este un efort pentru cei care lucrează la stația meteo, un efort destul de mare având în vedere că au de parcurs o distanță foarte mare pe jos, iar cu mașina au foarte mult de ocolit", susţine Codruţa Ciurdar, președinta secției de votare din Codru.

La fel ca cei doi meteorologi, 130 de locuitori cu drept de vot din satul Codru, unul dintre cele mai izolate din Bihor, străbat distanțe apreciabile de acasă și până la școala unde a fost amenajată secția de votare.

Potrivit datelor statistice, în satul Codru participarea la vot în primul tur a fost egală cu media naţională.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş