Sari la conținut

Mâinile murdare, depistate cu un aparat montat la Spitalul Judeţean din Satu Mare

Mâinile la control, la intrarea în spital. Este inițiativa inedită, în premieră națională, care a fost pusă în practică, începând de vineri, la Spitalul Județean din Satu Mare. Cu ajutorul unui aparat de testare, atât personalul medical, cât și vizitatorii sau pacienții pot verifica, în mai puțin de un minut, cât de curați sunt pe mâini. Acțiunea face parte din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaționale a Igienei Mâinilor, sărbatorită anual pe 5 mai.

Timp de două săptămâni, la Spitalul Județean de Urgență din Satu Mare atât personalul medical, cât și pacienții sau vizitatorii pot verifica cât de curate le sunt mâinile. Asta cu ajutorul unui aparat primit în folosință gratuită de la o universitate din Ungaria, care scanează și oferă răspunsul în doar 40 de secunde.

"Aparatul este unul simplu, de testare, pe bază de raze ultraviolete, care dacă folosim un gel de dezinfecție aferent, arată, în urma procedurii de spălare a mâinilor, dacă această procedură a fost aplicată corect - prin scanare arată suprafețele care nu au fost dezinfectate", a explicat Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare.

O premieră pentru România, iniţiativa face parte din campania "Salvează vieți. Igiena mâinilor", desfășurată în toată lumea sub coordonarea Oganizației Mondiale a Sănătății.

"Am încercat să facem o acțiune ca să înțeleagă lumea importanța acestui gest care, uneori pare nesemnificativ sau mai puțin lipsit de importanță și, totuși, atât de important în prevenția infecțiilor asociate asistenței medicale. Practic, prin mâini, transmitem germeni în spital", spune Raluca Tarba, directorul de îngrijiri al Spitalului Județean Satu Mare.

Daniela Bucureasa a fost printre primii viziatori ai spitalului care au testat noul aparat.

"- Este o procedură foarte, e în regulă. Te dezinfectezi când te duci sus, la pacienți.
- Va spălați des pe mâini?
- Da, eu mă spăl. Nu știu de ce a ieșit azi aşa. Chiar mă spăl."

Potrivit datelor statistice, peste 80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin mâinile murdare. Printre ele și hepatita A, cunoscută și ca "boala mâinilor murdare". O altă afecțiune extrem de gravă este și sepsisul, care afectează anual, la nivel mondial, 30 de milioane de oameni.

Întrucât igiena mâinilor în spital este obligatorie, reprezentanții unității medicale din Satu Mare intenționează să cumpere, în cursul acestei luni, propriul aparat de testare-scanare. O investiție de aproximativ 12 mii de euro, dar care ar putea salva mii de vieți.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă