Sari la conținut

Minivacanţa de 1 Decembrie, pe schiuri, în Maramureş

În vacanţa de 1 Decembrie, la Cavnic, în Maramures, zeci de turiști s-au transformat în elevi la școala de schi. A nins în zonă, aşa că turiştii au avut la dispoziţie un strat de zăpadă suficient de gros pentru a putea schia. Deocamdată, doar pe câteva sute de metri de pârtie.

6

"Poziția de bază, după aia începem alunecarea, plugul, frânarea - asta e cea mai importantă. Sunt și pitici, sunt și adulți. Toată lumea învață să schieze", a constatat Brigitte Costinar, instructor de schi.

De la cei mici până la adulţi, turiştii au fost interesaţi de lecţiile de schi.

"- Este a treia lecție.
- Și cum te descurci?
- Pot să zic că bine.
- Ți se pare greu?
- Deloc", spune o fetiţă.

"Mă descurc, cu ajutorul instructorului că e toată ziua după mine și, încet-încet, îi dau drumul", spune un turist.

Din totalul de peste 8 kilometri, cât măsoară domeniul schiabil din Cavnic, de 1 Decembrie, la una din pârtii s-a schiat doar pe aproximativ 200 de metri, pe un strat de zăpadă de 30 de centimetri.

"Nu ne așteptam să vină așa de mulți turiști având în vedere că este doar parțial deschis domeniul. De asemenea, avem foarte mulți oameni la lecții de schi și de snowboard. Zăpada este numai bună pentru cei care vor să învețe să schieze", a precizat Oana Poenar, marketing-managerul unei pârtii de schi.

"Este prima oară când venim de 1 Decembrie din Oradea. Până acum am fost la festivitate, dar astăzi am decis să venim cu copiii fiind vacanța, să fim alături de ei puțin", spune o turistă.

"E anotimpul meu preferat. Iarna îmi place mult să ma dau pe placă", completează alta.

La Cavnic, tarifele pentru schi-pass încep de la 70 de lei/zi - de luni până joi - și ajung la 90 de lei/zi - pentru zilele de weekend.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa