Preţul şi calitatea, două calităţi ale pământului românesc apreciate de străini. Aceştia cumpără terenuri agricole în România

Data publicării:
terenuri 040913

Harmen Hulsman are 64 de ani şi este cetăţean olandez. În urmă cu cinci ani a venit în România decis să devină fermier, tentat de preţul mic al terenurilor. În apropiere de Marghita a cumpărat peste 500 de hectare.

"În Olanda nu mai găseşti teren liber, fiecare centimetru pătrat este lucrat. Acolo plăteşti între 80.000 şi 100 000 euro pe un hectar", spune Harmen.

Olandezul produce legume şi cereale pe 450 de hectare. Le-a oferit slujbe localnicilor, care nu au unde să muncească altundeva. „E bine aici. Avem un salariu destul de frumos şi îmi place în agricultură", spune un muncitor.

În România nu există date oficiale referitoare la suprafeţele deţinute de străini în România. "Cererea din partea cetăţenilor străini pentru terenurile agricole este foarte ridicată", recunoaşte Valentin Cătană, directorul unei agenţii imobiliare.

Cea mai mare tranzacţie efectuată în ultima perioadă de o importantă agenţie imobiliară locale a fost vânzarea a 1100 de hectare de teren arabil în judeţul Timiş către un fond de investiţii din Norvegia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri