Rafting pe Crişul Repede. 100 de kilometri pot fi folosiţi pentru rafting în bazinul Crişurilor

Data publicării:
rafting 290515

Odată ajunşi în Vadu Crişului, locul de unde se porneşte în aventură, facem cunoştinţă cu instructorii şi cu coechipierii şi aflăm ce urmează să facem.

"Astăzi facem rafting; rafting înseamnă coborâri pe ape repezi de munte într-o barca numită raft", a explicat Adrian Iuhasz, proprietarul unui centru de rafting.

Apoi primim echipamentul: un costum de neopren si încălţăminte specială. Astfel îmbrăcaţi, vom străbate un drum de 9 kilometri până la Şuncuiuş, de unde vom porni cu bărcile pe Crişul Repede.

Aflăm că nu e nicio problemă dacă barca se răstoarnă, dacă respectăm o condiţie: "luaţi poziţia de bodyrafting. Ţineţi padela în mână, pe spate, pe cursul râului."

O dată teoria învăţată, începe distractia. Ne urcăm în bărci şi pornim prin Defileul Crișului Repede, între Șuncuiuș și Vadu Crișului, înfruntând curenţii şi cascadele ce ne ies în cale.

"Nu e uşor deloc, pentru că trebuie să ai forţă în mâini, să fii obişnuit cu apa rece, dar credeţi-mă: peisajul şi senzaţia sunt unice", spune Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Cea mai spectaculoasă porţiune este la intrare în sectorul Vadu Crișului, în zona numită Pereții Gri, unde stâncile au o înălţime ameţitoare, de 80 de metri. Respiraţia ni se taie când trecem pe lângă cascadă.

O jumătate de oră mai târziu ajungem în punctul din care am plecat, în Vadu Crişului. Tragem linie şi socotim: au fost două ore de adrenalină şi distracţie.

"Nu m-am pregătit, dar a fost excepţional."

"- Este ceva mirific şi vom veni ori de câte ori avem posibilitatea.
- Ce îţi place cel mai mult?
- Că suntem în echipă."

Bazinul hidrografic al Crişurilor are cel mai mare potenţial din România în ceea ce priveste raftingul. E vorba de nu mai puţin de 100 de kilometri pe cursurile Crişurilor Repede, Negru şi Pietros.

Raftingul nu este un sport scump. O tură costă 130 de lei, dar preţul este negociabil şi include echipamentul. În zona Vadu Crişului găsiţi pensiuni private unde o noapte de cazare costă până în 120 de lei, cu mic dejun inclus. Accesul se face din Oradea pe drumul E60. La Topa de Criş părăsiţi şoseaua naţională, urmariti indicatoarele si ajungeţi negreşit în Vadu Crişului.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri