Referendum doar pentru gaze de şist, în comuna bihoreană Sânmartin

Data publicării:
referendum 171213

Pe 12 decembrie, consilierii locali din comuna Sânmartin au decis în unanimitate organizarea pe 26 ianuarie 2014 a unui referendum referitor la exploatarea în zonă a produselor petroliere şi a hidrocarburilor neconvenționale. Hotărârea nu a primit avizul Prefecturii Bihor, care a sesizat chiar a doua zi Tribunalului Bihor printr-o acţiune în contencios administrativ.

„Care înseamnă o procedură de suspendare a procesului de organizare a referendumului local", explică directorul Cancelariei Prefecturii Bihor, Claudia Timofte. 

Explicaţia pentru gestul prefectului? „Referendumul local nu se referă doar la gazele de şist, ci se referă inclusiv la exploatarea produselor din petrol", răspunde directorul Cancelariei Prefectului Judeţului Bihor.

Altfel spus, localnicii ar fi urmat să decidă asupra unor resurse minerale care aparţin, prin lege, statului, afirmă Prefectura. Oamenii din Sânmartin sunt surprinşi de acţiunea reprezentantului Guvernului.

„Trebuia ca oamenii să fie lăsaţi să îşi spună oful. Şi în cazul în care era contrar legii, Prefectura să conteste rezoluţia referendumului", spune Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin.

„Vrem să trăim într-o comună curată, ecologică, iar apoi afacerile noastre sunt afectate."

Referendumul aprobat de administraţia din Sânmartin vine după ce Guvernul a concesionat perimetrul Băile Felix unei firme canadiene pentru exploatări petroliere.

Luni după-amiază, consilierii locali din Sânmartin s-au întrunit ca să decidă organizarea altui referendum, care să vizeze de această dată doar interzicerea exploatării gazelor de şist. Hotărârea a trecut prin vot unanim, iar consultarea populară va avea loc tot pe 26 ianuarie, anul viitor.

reporter: Laura Breb
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri