Ritualul spălării picioarelor, la Oradea

Data publicării:
spalarea picioarelor

Ceremonie impresionantă, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, la Oradea. Episcopul greco-catolic a oficiat ritualul spălării picioarelor care aminteşte de gestul Mântuitorului făcut în urmă cu mai bine de două mii de ani. Preasfinţitul Virgil Bercea spune că această tradiţie le aduce aminte enoriaşilor de iertare şi iubire.

La fel ca în fiecare an, după liturghia din Joia Mare, episcopul Virgil Bercea a îngenunchiat în faţa a 12 enoriaşi. Într-un ritual de smerenie, le-a spălat picioarele într-un gest care aminteşte de momentul dinaintea Cinei cea de Taină, când Isus a făcut acelaşi lucru apostolilor.

"Încercăm să repetăm un gest pe care El l-a făcut o dată pentru totdeauna. Nu are importanța ca este tânăr sau în vârstă, Mântuitorul ne respectă pe toți și noi trebuie să-l respectăm pe cel de lângă noi", spune PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

"Este un foarte bun exemplu din partea episcopului meu, că aşa va trebui să fac şi eu cu cei pe care Domnul mi-i va da în păstorire", spune unul dintre cei 12 enoriaşi.

Zeci de credincioși au asistat la ritualul din Catedrala "Sfântul Nicolae".

"Mi se pare extraordinar să ne imaginăm măcar momentele acelea în care Isus ne dă exemplu pentru noi cei mari, dar şi pentru cei mici."

"Este un gest care în cuvinte nu se poate spune, este de o umilinţă şi de o modestie extraordinară."

Ritualul a fost completat de sfințirea pâinii și vinului care, apoi, au fost împărțite credincioșilor în noaptea de Înviere. În Vinerea Mare, în toate bisericile a fost marcat Prohodul Domnului.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri