Turnul de la Vama Sării, locul de unde erau supravegheate plutele cu sare de pe Crişul Repede

Data publicării:
BETA vama sarii

Turistul care are energia să parcurgă cu rucsacul în spate zona comunei Vadu Crişului nu are cum să rateze Turnul de la Vama Sării. Localnicii îi mai spun Casa Zmăului şi povestesc că de acolo erau supravegheate plutele ce coborau cu mărfuri pe Crişul Repede.

"Se spune că acolo se supraveghea traficul, negoţul cu sare, cu lemn, cu stofe din principatul autonom Transilvania spre Câmpia Panonică. Sarea venea din zona Dejului până la Huedin, unde se construiau plutele din brad, iar la Vad se vămuiau", povesteşte Dorel Florin Cosma, primarul comunei Vadu Crişului.

"Veneau plutele cu sare acolo, mai demult acum, nu ştiu acum câţi ani a fost şi se lua vamă", îşi aminteşte un localnic. 

Turnul de la Vama Sării este unul dintre cele patru turnuri care vegheau ţinutul Bihorului şi ale căror ruine se mai văd şi astăzi. A fost ridicat pe două niveluri în secolul al XIII-lea, pe o stâncă de pe malul drept al Crişului Repede, la ieşirea din defileu.

"Toată construcţia se păstrează - este sus în stâncă, cu cele trei geamuri care supravegheau tot defileul şi e peştera unde era folosită ca loc de magazie. Cârligele unde ancorau plutele sunt chiar mai jos. Se pot vedea", explică primarul din Vadu Crişului.

Aşezarea din apropiere are şi ea o istorie interesantă. Datorită poziţiei sale geografice şi a dezvoltării economice, regele maghiar Sigismund de Luxemburg l-a declarat în 1405 oraş liber crăiesc, un privilegiu rar acordat în epocă. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii istorice, dar şi detalii despre locurile pe care le pot vizita de la un centru de informare realizat prin fonduri transfrontaliere.

"Primul punct ar fi Defileul Crişului Repede, cu Peştera de la Vadu Crişului, care din 1905, 27 august, atrage turişti în această zonă. În al doilea rând olăritul, ceramica albă din Vadu Crişului şi în al treilea rând ar fi monumentele istorice", detaliază Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crişului.

Turiştii au prilejul să participe în fiecare an, la începutul lunii iunie la Târgul de la Vama Sării, prilej de sărbătoare cu muzică, dansuri şi costume tradiţionale. 

Localitatea Vadu Crişului se află la 50 de kilometri de Oradea şi este străbătută de drumul naţional 1 care leagă reşedinţa judeţului de Cluj-Napoca. Turiştii se pot caza la pensiunile din zonă, unde un loc costă între 60 şi 150 de lei.

Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrişcău

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri