Sari la conținut

Adio, agricultură între blocuri! Primarul Timişorei vrea să desfiinţeze grădinile improvizate

”Am pus ardei iute, pentru că e preferatul soţului meu, o tufă de rozmarin, aici, dacă vă strecuraţi o să vedeţi o tufă de lavandă”. Nicoleta Sturza se poate lăuda că nu mai face piaţa pe timpul verii. Culege din spatele blocului, de pe strada Prof. Dr. Aurel Păunescu Podeanu, roşii, castraveţi, chiar şi cimbru sau mărar. A început să planteze câteva soiuri de flori în urmă cu şapte ani. Între timp, a decis să folosească spaţiul şi pentru legume.

”Noi, având apartamentele pe soare, e foarte important să avem puţină verdeaţă. Am gândit grădina şi pentru fetele mele, care neavând bunici la ţară, nu au ocazia să vadă cum creşte o roşie”, afirmă Nicoleta Sturza, locatară.

- Ce-ai cules, mărar? ”Nu, cimbru”, - Şi îl foloseşti acasă? ”Mama”.

”Ori cultivi un hectar, ori cultivi o gădină, munca este zilnică. E adevărat. Nu foarte multe ore, dar, dimineaţa udat, seara la fel, trebuie legate roşile, trebuie puşi parii, deci e de munca”, precizează Nicoleta Sturza.

De altfel, petecul de pământ de câteva sute de metri pătraţi este împărţit cu vecinele pasionate de grădinarit. Aici s-au plantat de la smochini, până la porumb sau viţă de vie.

Cu toate acestea, nu toţi localnicii sunt de acord cu agricultura dintre blocuri:

”Să se facă unde se face, la sat, unde au case şi unde e spaţiu pentru aşa ceva. Să se facă parcări şi drumuri, că astea se caută”,
”Poate că nu e frumos, dar e util”,
”Decât să dea bălăriile mai bine să stea roşiile şi ardeii”.

Primarul Timişoarei are în schimb alte planuri pentru oaza de verdeaţă a locatarilor. Edilul vrea să desfiinţeze grădinile improvizate”Vom desfiinţa toate aceste amenajări. Ele nu au ce căuta. Suntem într-un oraş. Nu se poate să venim aici şi să facem ceea ce făceam în propria grădină, la ţară. Vom face amenajări frumoase, între toate blocurile, spaţii verzi, vom pune foişoare”, afirmă edilul.

Grădinile localnicilor de pe strada Prof. Dr. Aurel Păunescu Podeanu nu vor avea, oricum, viaţă lungă pentru că strada va intra în reabilitare. Artera se va extinde la patru benzi de circulație, cu circa 1,5 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul local.

Reporter: Raluca Pop
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă