Descoperire valoroasă lângă Castelul Corvinilor

Data publicării:
descoperire arhelogica

Sutele de obiecte din ceramică, bronz și fier scoase la lumina  sunt acum inventariate și curățate, după care obiectele vor fi restaurate. 

„Aceasta e așa numita cățuie, asta e aproape întreagă, va fi ușor de restaurat, mai avem elemente de râșniță, și iarăși fragmente de vase realizate la roata rapidă și care au și model, da, decor”, povestește Sorin Tincu, directorul muzeului de Arhelogie Hunedoara.

Urmele așezării vechi de trei milenii au fost descoperite de specialiștii Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie din Hunedoara. Aceștia spun că vestigiile sunt foarte valoroase.

„Așezarea preistorică cercetată de-a lungul anilor în grădina castelului nu era delimitată strict de pârâul Zlaști, acesta nu reprezenta de fapt o barieră. În al doilea rând, presupune o viziune de ansamblu asupra așezărilor preistorice de pe raza municipiului Hunedoara, și nu sunt puține, și în al treilea rând aș putea enumera și posibilitatea valorificării”, continuă Tincu.

„Foarte importantă din punct de vedere istoric, descoperirea a fost făcută totuși din întâmplare, mai exact în timpul supravegherii arheologice a unor lucrări de introducere a unei conducte de gaz metan” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Săpăturile arheologice au fost făcute la câțiva metri distanță de zidul curții exterioare a Castelului. Sutele de piese din ceramică, bronz și fier au fost recuperate și sunt acum inventariate, după care obiectele vor fi restaurate. Specialiștii vor încerca sa recreeze atmosfera în care trăiau acolo dacii, apoi locuitorii din epoca bronzului și a fierului.

„Începând de la capătul clădirii și până la malul pârâului Zlaști, pe o lungime de 22 de metri, s-a procedat la deschiderea unei secțiuni cu lățimea de un metru și jumătate, secțiune care s-a lărgit până la epuizarea sedimentului arheologic”, adaugă directorul Muzeului de Arheologie.

Descoperirea arheologică este importantă și în contextul în care întreaga zonă, dominată de castelul construit de Iancu de Hunedoara, se află într-o permanentă campanie de promovare turistică.

„Este foarte important pentru castel, este foarte important pentru municipiul Hunedoara. Zona din jurul Castelului Corvinilor este un foarte bogat depozit arheologic, iar faptul că în fiecare an se întâmplă să descoperim ceva la Hunedoara, lângă castel, nu este o noutate și în mod sigur vor mai fi astfel de descoperiri”, Costin Tinca, directorul Castelului Corvinilor din Hunedoara.

La Muzeul din Hunedoara lucrează acum un singur arheolog. Pentru munca de cercetare ar fi nevoie însă de cel puțin doi arheologi, dar și de un restaurator care să se poată ocupa de toate obiectele descoperite acum în siturile din zonă.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri