În scaun cu rotile, până la Parlamentul European. Un bărbat din Lugoj a străbătut peste 1.900 de kilometri

Data publicării:
scaunul cu rotile

”Aici după cum vedeți este un mesaj pentru Europa, mesajul persoanelor cu dizabilități din România vizavi de accesibilizarea locurilor publice. După am strâns totul împing aici ca să se ridice roțile de pe față și să am tracțiunea. Am plecat” - În scaunul cu rotile, Vasile Stoica a străbătut șase țări și a făcut peste 1.900 de kilometri ca să depună scrisoarea persoanelor cu dizabilități din Romania la Parlamentul European și la CEDO. În felul acesta, speră el, tara noastra va intra în lumea civilizată, iar drumul până la magazin sau pentru plata unei taxe nu se va mai opri în scări și în borduri.

”Înseamnă să nu ai bordură la fiecare trotuar, să nu ai trepte, să poți să te deplasezi de unul singur fără a fi nevoie de ajutorul cuiva”, spune Vasile Stoica.

A parcurs chiar și 200 de kilometri pe zi, iar cea mai mare provocare a fost să treacă de potecile abrupte din Munții P?durea Neagră. A înțeles însă, că nimic nu e imposibil.

- Și celor care ar spune nu se poate tu ce le-ai spune? ”Le-aș spune să vină cu mine să vadă, totul este posibil, totul e să ai încredere în tine și în forțele proprii”, ne-a răspuns Vasile Stoica.

Pentru oamenii din Lugoj e mândrie mare că un om din orașul lor a bătut drumul până la Strasbourg în scaunul cu rotile:
”Sunt oameni normali care nu fac așa ceva, nu?”,
”Altul ar sta nici nu s-ar plimba să fie în locul lui”,
”Pentru Lugoj e o mândrie”.

Pentru Vasile Stoica, drumul până la Strasbourg este cel de-al zecelea turneu făcut în scaunul cu rotile. Și nu are de gând să se oprească, până când nu determină autoritățile să ia măsuri si sa facă astfel viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri