Sari la conținut

Pericolul din vopseaua pentru ouă. Conține E-uri și chiar plumb

La începutul lunii aprilie, inspectorii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au analizat 20 de tipuri de vopsea de ouă. Conform studiului, toate produsele analizate conţin aditivi alimentari. Cele mai multe, un procent de 35%, au în compoziţie chiar şi 7 E-uri. Aşadar, fie că alegeţi să cumpăraţi vopseaua sub formă lichidă sau sub formă de pudră, aceasta poate reprezenta un real pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

Concluziile autorităţilor au scos la iveală şi că 5 procente din produsele teste conţin chiar şi 10 E-uri. Iar unul din 10 produse contine în compoziţie 8 aditivi alimentari, deloc inofensivi.

Aditivii alimentari din vopseaua de ouă
5% au în conţinut 10 E-uri
10% au în conţinut 8 E-uri
15% au în conţinut 2 E-uri
20% au în conţinut 1 E
Sursa: Studiu ANPC

Avertismente vin şi din partea medicilor. ”Au început să apară vopsele care au la bază plumb, acele vopsele tipografice. Da, oul este minunat, arată frumos, străluceşte, dar pentru organism nu este deloc sănătos. O dată, acele vopsele cu plumb pot da probleme ale pielii, alergii, iar în momentul în care ajung în contact cu mediul intern, pot afecta tubul digestiv”, spune Iren Alexoi, medic nutriţionist.

Cu toate acestea, cei mai mulţi români preferă să cumpere vopseaua din comerţ. Variantele tradiţionale cer mai mult timp, iar aspectul nu e perfect: ”Ştiu cu foi de varză, dar am încercat si nu au ieşit frumos”, - Preferaţi varianta aceasta? ”Câteva numai, simbolice”, -Chiar dacă poate fi periculos? ”Dar nu cred că sunt periculoase”, ”Şi atunci ce facem, nu mai vopsim?, - Poate varianta tradiţională, cu foi de ceapă?, ”Aaa, pe cât vopsesc eu, 15 ouă, nu îmi fac probleme”, - Este mai comod aşa?, ”E mai comod, sigur că da”, - Preferaţi varianta tradiţională? ”Da, da”, - Nu durează mai mult, nu e mai complicat? ”Nu, pentru că aşa le fac de copil, aşa le fac şi acum”.

Specialiştii mai spun că trebuie să avem mare grijă ce produse cumpărăm, să citim compoziţia acestora şi să fim atenţi la instrucţiunile de folosire. Un plic de vopsea costă între 40 de bani şi 4 lei.

reporter: Adina Iriza
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche