Sari la conținut

Timisoara, pe lista scurtă

Cu trei teatre ce funcţionează în aceeaşi clădire, un festival de jazz, un festival al multiculturalităţii şi un festival de operă şi operetă în aer liber, Timişoara a convins juriul cu strategia culturală pentru următorii ani şi e gata să lupte pentru titlul râvnit de alte trei oraşe din România. 

„Cu aceleaşi arme, cu mult mai multă energie, de fapt şi entuziasmul este mult mai mare pentru că suntem pe lista scurtă a oraşelor preselectate”, spune  Raluca Selejan, directorul de comunicare al Asociaţiei „Timişoara Capitală Culturală Euopeană”.

De la stânga la dreapta, indiferent de partid reprezentanţii autorităţilor locale spun că oraşul de pe Bega are toate şansele să câştige şi nu îi interesează concurenţa.

„Zona istorică care e cea mai întinsă din ţară, sunt foarte multe arme pe care le are Timişoara. Important nu cred că este să ne uităm în grădina altuia, cine să ne uităm în curtea noastră, să ne facem treaba cum trebuie”, admite Flavius Boncea, consilier local.

În lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii Timișoara se bazează pe multiculturalitate, însă are și alte atuuri.

„În lupta pentru titlul de capitală cultural europeană, Timişoara se bazează pe faptul că e primul oraş din România liber de comunism, dar şi pe cele 20 de milioane de euro pe care autorităţile locale pomit că le vor investi în anii următori” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

„Eu sunt convins că avem şanse importante şi pentru faza a doua, dar greul începe acum şi sunt încrezător în şansele noastre”, spune și Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Chiar și acum, mai există timișoreni care spun că nici măcar nu au auzit că orașul și-ar fi depus candidatura.

„Mi se pare ok chestia asta, dar eu nu am auzit. [Nu aţi auzit de candidatură?]  Nu, îmi pare rău”, spune un timișorean.

„Nu ştiu ce să vă spun, se poate. [Cum vi se pare că oraşul este printre cele patru finaliste?] Mi se apre bine...[Care credeţi că ar fi atuurile noastre?] Curăţenia, în special”, spune un alt timișorean.

„Eu cred că ar avea şanse, dar nu ştiu ce să zic având în vedere lucrările care sunt în oraş... de nu ştiu, vreo cinci ani cel puţin”, mai completează un altul.

Capitala Europeană a Culturii în 2021 va fi desemnată anul viitor.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Andrei Marina