Când este nevoie de protezarea articulației umărului

Data actualizării: Data publicării:
dr iviu ojoga
Dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și traumatologie

Articulaţia umărului, cea mai mobilă articulaţie a corpului, poate fi înlocuită cu proteză în cazuri de artroză, fracturi sau alte leziuni. Care sunt indicaţiile exacte ale acestei intervenţii şi ce rezultate au pacienţii discutăm cu dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și traumatologie.

Artroplastia de umăr, adică protezarea articulației umărului, este o intervenție chirurgicală necesară atunci când articulația umărului nu mai poate funcționa normal. Dacă pacientul are dureri constante și nu-și mai poate mișca umărul, este posibil să sufere de artroză, o afecțiune articulară degenerativă. Aceasta poate fi diagnosticată cu ajutorul unor investigații imagistice avansate, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), iar protezarea este o soluție eficientă pentru cazurile avansate. Intervenția este recomandată și în cazul unei fracturi grave, care nu se poate vindeca.

Montarea unei proteze de umăr se face printr-o intervenție deschisă de chirurgie ortopedică. Operația presupune înlocuirea capului humeral afectat (humerusul este osul mai lung al brațului) cu o proteză specială, care să permită mobilitatea articulației. În urma intervenției, umărul va redeveni mobil, iar pacientul își va putea relua activitățile cotidiene fără să mai aibă nevoie de ajutor și fără să mai simtă durere la fiecare mișcare a brațului.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri