Concluziile reportajului France Presse despre bolnavii de cancer din România

Data publicării:
1503cancer-54962

Nu e de mirare, așadar, că problemele acestea le atrag atenția și jurnaliștilor străini, iar de această dată a fost rândul agenției France Presse să realizeze un reportaj despre bolnavii de cancer din România.

Pentru cei mai mulți dintre oameni, discuțiile pe Internet cu prietenii sunt un un lucru normal. Însă pentru Florentina e o victorie împotriva cancerului, boală cu care se luptă de 12 ani și care a lăsat-o fără vedere la un ochi.

„E greu să lupți împotriva acestei boli, dar e și mai greu să lupți împotriva sistemului. Dacă ar fi fost posibil să facem rost de toate medicamentele, dacă ar fi fost gratuite, am fi putut să luptăm mai ușor împotriva bolii”, spune Camelia Dima, mama Florentinei.

În reportajul realizat în România, jurnaliștii de la France Presse spun că situația bolnavilor de cancer a devenit disperată după ce, în 2006, unele medicamente au devenit inaccesibile pentru mulți români. Cinci ani mai târziu, 40 dintre ele au dispărut de pe piață.

„Depozitele s-au golit, iar pacienții au murit. M-am întrebat: va răspunde cineva pentru toate aceste morți? Pentru copiii și adulții care au murit fiindcă nu au primit tratament? Nu, în România nimeni nu e responsabil”, acuză Cezar Irimia, Federația Bolnavilor de Cancer.

În plus, mai spun cei de la France Presse, mulți medici au plecat din țară în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, iar oficialii spun că au mâinile legate. Statul român alocă doar 4,5% din PIB pentru Sănătate, în timp ce Franța, de exemplu, prevede în buget 10 procente.

Iar efectele întregii situații, mai spun cei de la France Presse, se văd cel mai bine în statistici - în România, numărul celor care sunt răpuşi de cancer este cu peste 10 la sută mai mare faţă de media europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri