A început recensământul berzelor albe din România. Cum poți contribui la numărătoare

Data publicării:
barza in cuib
Credit foto: Guliver/Getty Images

A început recensământul berzelor din România. Pentru al șaptelea an la rând, Societatea Ornitologică din România reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației "Uite barza!". Timp de o lună, cei care își doresc să contribuie la numărătoarea înaripatelor, o pot face încărcând în aplicație fotografii și câteva date despre cuiburile de berze care le ies în cale.

Recensământul berzelor albe a început pe 19 iunie și va dura până pe 19 iulie 2023. Pentru a contribui la numărătoarea păsărilor, doritorii trebuie să își instaleze în telefon aplicația "Uite barza!". Aceasta este disponibilă gratuit atât pe iOS, cât și pe Android.

"Cu ajutorul aplicației Uite barza!, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Cum are loc recenzarea berzelor albe

Când sunteți aproape de un cuib de barză, porniți GPS-ul telefonului și aplicația "Uite barza!". Înregistrați locația și completați apoi informațiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar putea amenința. Totodată, aplicația vă cere să încărcați și o fotografie a cuibului, pentru a înregistra cu exactitate locația. În cazul în care nu aveți conexiune la internet în acel moment, datele salvate în aplicație pot fi trimise ulterior, transmit reprezentanții SOR.

Aplicația "Uite barza!" poate fi folosită și pentru a semnala eventuale incidente care implică berzele, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, cuiburi distruse etc.

"Anul acesta căutăm din nou 'cuiburi cu poveste'. Îi invităm pe oameni să devină căutători de povești. Știm că fiecare cuib de barză albă are povestea lui. An de an, oamenii așteaptă nerăbdători sosirea acestor păsări care străbat un drum lung și plin de provocări pentru a ajunge din Africa, acolo unde migrează, înapoi în România. Povestitorii cei mai iscusiți vor fi premiați", se arată în comunicatul publicat pe site-ul sor.ro.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri