93 de români au plecat din Gaza și vor ajunge azi în România cu un zbor de la Cairo. Pe o nouă listă a evacuărilor se află încă 51

Data actualizării: Data publicării:
oameni la rafah
Peste 2.000 de cetățeni străini au fost lăsați să treacă până acum în Egipt pe la punctul de trecere Rafah, deschis pentru prima oară pentru evacuări la 1 noiembrie. FOTO: Profimedia Images

93 de români și membri ai familiilor lor - dintr-o listă de 103 oameni - au plecat din Fâșia Gaza. Ei s-au numărat printre cei evacuați, ieri, prin punctul de trecere de la Rafah. Procedurile au durat mai mult decât se estimase inițial, pentru că oamenii care pleacă din Fâșia Gaza trec prin două controale: unul israelian și unul egiptean. Pe o listă cu persoanele care vor fi evacuate azi se află încă 51 de români.

ACTUALIZARE 7.45. Încă 51 de cetățeni români și membri ai familiilor urmează să plece din Fâșia Gaza. Se află pe listele pentru astăzi. În același timp, de pe lista de ieri au mai rămas 10 români care trebuie să treacă în Egipt.

Știrea inițială:

De aceea nici nu au reușit să treacă toți cei 103 oameni aflați pe lista României. Operațiunile de aducere a lor în țară au fost și ele decalate. Ar urma să fie repatriați, cu o cursă specială Tarom, în cursul zilei de astăzi.

Alături de ei ar urma să urce în avion și 36 de cetățeni din Republica Moldova, care au ieșit tot ieri din Fâșia Gaza.

Înainte de plecarea din Cairo s-ar putea întâlni cu premierul Marcel Ciolacu. Surse politice citate de digi24.ro spun că acesta face, astăzi, o vizită în Egipt.

”Cei 93 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a transmis MAE.

Potrivit instituţiei, cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni.

MAE subliniază că ”situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri