ActiveWatch şi APADOR-CH solicită MAI şi Jandarmeriei demararea unei anchete interne, după protestele de miercuri

Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Organizaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH (Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) au transmis joi o scrisoare deschisă în care cer Ministerului Afacerilor Interne şi Jandarmeriei Române demararea unei anchete interne care să răspundă îngrijorărilor din spaţiul public referitoare la existenţa unor abuzuri în ceea ce priveşte conducerea la secţie a mai multor participanţi la protestul din 20 iunie, din Piaţa Victoriei.

BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În textul publicat pe site-ul organizaţiei ActiveWatch se arată: În timpul demonstraţiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piaţa Victoriei şi, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizaţiilor semnatare cu privire la modul în care autorităţile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale.

Drepturile la libertatea de întrunire paşnică şi libertatea de exprimare sunt la fel de importante ca alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil, în numele căruia PSD şi ALDE, partidele de guvernământ, acţionează în această perioadă. Exercitarea de către cetăţeni a drepturilor la libertatea de întrunire paşnică şi libertatea de exprimare nu trebuie să fie limitată decât în situaţii strict justificate, care să se dovedească a fi necesare într-o societate democratică şi doar pentru protejarea altor drepturi şi valori fundamentale.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne şi Jandarmeriei Române demararea unei anchete interne care să răspundă îngrijorărilor din spaţiul public referitoare la existenţa unor abuzuri în ceea ce priveşte conducerea la secţie a mai multor participanţi la protestul din 20 iunie 2018, din Piaţa Victoriei. Printre cei conduşi la secţie şi amendaţi s-a aflat şi jurnalistul german Paul Arne Wagner. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să prezinte public, în regim de urgenţă, rezultatele acestei investigaţii.

În ceea ce priveşte modul în care Jandarmeria Română înţelege să se raporteze la presă şi la cei care documentează evenimentele de stradă (activişti în organizaţii neguvernamentale, cercetători ori jurnalişti independenţi), pentru a informa publicul, ţinem să reamintim jandarmilor că protejarea tuturor acestor persoane face parte din misiunea lor, cu atât mai mult în cazul în care însemnele de presă sunt expuse la vedere.

De asemenea, solicităm coaliţiei de guvernare să reziste tentaţiei de a se folosi de protestele de ieri pentru a îngreuna şi mai mult exercitarea de către cetăţeni a dreptului fundamental la întrunire paşnică. Modificarea Legii 60/1991 cu privire la adunările publice, lege care conţine deja mai multe prevederi abuzive, ar trebui făcută doar în sensul încurajării exercitării dreptului la protest, nicicum, aşa cum au lăsat să se înţeleagă lideri PSD-ALDE, în sensul de a „face legea şi mai dură”.

Partidele de guvernământ, PSD şi ALDE, nu trebuie să uite că au obligaţia de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Construcția fabuloasă făcută de Ceaușescu de frica rușilor, care acum este considerată de străini una dintre...
Digi FM
Eva Longoria, în costum de baie alb, pe plajele din Marbella. A renunțat la viața din Los Angeles pentru cea...
Pro FM
Paris Jackson a înfruntat căldura din L.A. într-o salopetă scurtă și mulată. Și-a cumpărat cafea și nu a...
Film Now
Matt Damon cu soția și fetele lor, pe plajă în Mykonos. Luciana, impecabilă pe plajă, într-un costum de baie...
Adevarul
Panică la New York. Minge de foc misterioasă deasupra Statuii Libertății: meteorit sau activitate militară...
Newsweek
Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei
Digi FM
Naomi Campbell, pozată de paparazzi în costum de baie. Supermodelul, în formă și la 54 de ani, în vacanță cu...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Joe Manganiello o contrazice pe Sofia Vergara, care a spus că au divorțat pentru că nu voia să fie mamă...
UTV
Johnny Depp are o noua iubita. Cine este rusoaica de 28 de ani care i-a furat inima actorului?