Adina Vălean, despre protestul AUR: E important ca cetăţenii să fie atenţi la discursul unor astfel de formaţiuni

Data publicării:
adina valean cu ochelari gesticuleaza
Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Foto: Profimedia Images

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a afirmat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima TV, că a văzut de-a lungul carierei foarte multe mişcări de un anumit tip de extremă, dar a subliniat că este important ca cetăţenii să fie atenţi la discursul unor astfel de formaţiuni şi la ideile ce le promovează în spaţiul public, scrie News.ro. 

Adina Vălean a fost întrebată sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă simte curentul extremist, de la Bruxelles, în contextul în care zilele trecute partidul AUR a protestat în faţa Parlamentului.

„Mărturisesc că eu nu ştiu foarte multe despre această nouă mişcare (...) dar am văzut de-a lungul timpului - şi din calitatea mea de politician european - foarte multe mişcări, să spunem naţionaliste sau mişcări de un anumit tip de extremă. Că poate să fie extremă de stânga, poate să fie extremă naţionalistă, poate să fie o extremă de dreapta, ea se manifestă în mai multe feluri în diverse ţări europene. Chiar recent a fost numit unul din partidele care asociate la guvernare în Suedia, care este ţară cu preşedinţia Uniunii Europene, este, să spunem, numit extremist. Se manifestă ca atare? Nu. Câte procente pot lua unii sau alţii cu un anume tip de discurs?”, a răspuns Adina Vălean.

„Cred că ceea ce este important este ca cetăţenii să monitorizeze discursurile şi ideile, pentru că etichetele nu sunt neapărat cuantificabile în voturi. Noi am văzut, au fost valuri enorme de îngrijorare la nivelul Uniunii Europene, în capitale, în legătură cu un partid sau altul, în ţări mari, grele, europene, dacă vor câştiga sau nu alegerile, unii s-au prezentat mai bine, alţii mai slab. O să vedem. Este o formă a democraţiei, o manifestare a societăţii”, a adăugat Adina Vălean.

Ea susţine că întrebarea este în ce măsură societatea este ”permisivă şi permeabilă la un anume tip de idei care se manifestă în discursul public într-un fel sau altul”. „Dar n-aş fi extrem, ca să folosesc cuvântul cheie, de îngrijorată pentru nimic, pentru că, în fond, am văzut în multe locuri, în democraţii foarte stabile, diverse feluri de a-ţi exprima voinţa, ideile politice, iar greutatea pe care au căpătat-o în societate nu a fost niciodată determinată cât să răstoarne, să spunem, lucrurile din cursurilor normale”, a mai afirmat Vălean.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri