Ce aduc, în plus, ultimele modificări făcute în Parlament la legea antidroguri. Cum se pedepsește consumul

Data actualizării: Data publicării:
Legislație droguri, legalizare canabis
Foto: Guliver/GettyImages

Ultimele modificări, aduse în Parlament, la legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pe lângă confuziile, controversele și criticile aduse la adresa inițiatorilor, au readus în discuție necesitatea unei mai bune reglementări a acestui domeniu penal.

În prezent, legea românească nu definește, în mod clar, infracțiunea „consum de droguri”. În schimb, sunt incriminate faptele referitoare la „deținerea de droguri”, indiferent de scopul pentru care acestea sunt deținute. Consumul nu e ilegal, dar dacă cineva deține droguri doar pentru consum propriu, comite o ilegalitate.

Reprezentanții USR au declarat deja că vor susține un proiect de lege prin care „să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu”.

Legea recent modificată în Parlament nu a făcut decât să mărească niște pedepse pentru niște fapte deja incriminate în legea 143/2000. 

Unul din articolele modificate, care a provocat controverse, a fost cel despre:

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Vechea lege prevedea exact aceleași cuvinte, cu diferența că pedepsele erau mai mici (între 2 și 7 ani).

În schimb, prevederile referitoare inclusiv la „deținerea de droguri pentru consum propriu” au rămas neschimbate.

Articolul 4
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani

O altă modificare importantă făcută legii se referă la reglementarea regimului etnobotanicelor, în sensul incriminării (pedepsirii) deținerii de astfel de substanțe, chiar dacă acest lucru e destinat „consumului propriu”. În acest scop, parlamentarii au introdus un nou text în legea 194/2011:

„Art.161.- Deţinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Toate modificările aduse legii pot fi consultate aici.

În prezent, în circuitul legislativ există o propunere legislativă privind utilizarea canabisului, în scop medicinal. Legea a fost deja adoptată în Senat, la sfârșitul lunii noiembrie și a fost trimisă la Camera Deputaților, care este for decizional.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri