Video Cel mai scump Paște din ultimul deceniu. Alimentul care a bătut recordul scumpirilor

Data publicării:
Traditional sweet bread in baking pan and Easter painted eggs, top view.
Coșul cu alimente de Paște e mai scump cu un sfert față de anul trecut. Foto: Profimedia

Anul acesta vom plăti pentru masa de Paște mai mult cu aproape un sfert față de anul trecut. Digi24 a comparat prețurile unui coș cu alimente de bază din aprilie 2022, cu prețurile din aceeași lună a acestui an. Pentru produse similare plătim cu 58 de lei mai mult. Untul, spre exemplu, și-a dublat prețul, însă creșteri uriașe vedem și la brânză, legume, zahăr sau ouă.

Adina Nănău, jurnalist Digi24: În magazinele mari, un kilogram de carne de miel costă chiar și 57 de lei, cu 14% mai mult față de anul trecut. Și la cozonac creșterea de preț e similară. Pentru un produs de un kilogram din comerțul larg, plătim 30 de lei. Cei care preferă cozonacul din cofetărie cheltuie între 90 și 150 de lei pe kilogram.Vom plăti în plus și pentru ouă. Dacă anul trecut, 10 bucăți ne costau 11 lei, acum vom lăsa în supermarketuri cu 3 lei în plus. Asta în condițiile în care în urmă cu doi ani, găseam în magazine un cofraj de zece ouă cu 7 lei.

Și prepararea pascăi acasă este mai costisitoare anul acesta pentru că prețul ingredientelor a crescut pe linie, fie că vorbim de făină, zahăr, ulei, stafide, sau brânză. Cel mai mult vom lăsa la casă pentru zahăr, al cărui preț aproape s-a dublat și a ajuns la 6 lei.

Majorări uriașe sunt și în dreptul produselor lactate. Untul e de departe cel mai scump. Dacă anul trecut 180 de grame costau puțin peste 11 lei, pentru același produs plătim acum aproape 20 de lei. Creșteri mari, de peste o treime, sunt și la telemea și lapte. Asta în condițiile în care fermierii se plâng că prețul cu care vând ei laptele, care pornește de la 1 leu 50 pe litru, este mult mai mic decât cel de la raft, care poate ajunge și la 12,5 lei.

Și aprovizionarea din piață ne va costa mai mult. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la roșii, de 34 de procente, dar și la cartofi. În total, anul trecut pentru câteva produse care compun masa de Paște am platit 255 de lei. Anul acesta, același coș de cumpărături costă în jur de 313 de lei, adică cu 58 de lei mai mult.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri