Cîțu: Achiziția de Tocilizumab, tergiversată din aprilie, spitalele nu au primit concentratoare de oxigen. Vinovații din MS să răspundă

Data actualizării: Data publicării:
florin citu in conferinta de presa
Premierul interimar Florin Cîțu a făcut publice, vineri, mai multe informații din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4.. FOTO: Facebook

Premierul interimar Florin Cîțu a făcut publice, vineri, mai multe informații din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4. El a afirmat că din informații reiese că achiziția de Tocilizumab a fost tergiversată din aprilie, că spitalele au cerut concentratoare de oxigen dar nu au primit răspuns, iar în unele județe ambulanțele solicitate pentru testare COVID la domiciliu ajung chiar cu 5 zile întârziere. Cîțu a cerut ca cei vinvați de astfel de situații să răspundă.

"Suntem în ancheta pentru valul 4, să vedem cum a fost pregătit. Se pare că a fost o licitație  care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie a tot fost tergiversată, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru.

DSU să țină zilnic legătura cu managerii de spitale, ca să știm exact stocul de medicamente.

Să nu mai avem situații ca aceasta cu licitație din aprilie până în septembrie", a spus Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu caută vinovații pentru pregătirea în fața valului 4: Știam că vine. Cine nu a ținut cont de ce am spus eu va fi responsabil

El a vorbit și de situația în care spitale de boli infecțioase care tratează bolnavi COVID au cerut concentratoare de oxigen și nu au primit niciun răspuns, deși la MS erau 40, primite ca donație din Germania.

"Au fost spitale care au făcut solicitare pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare din august. Ministerul Sănătății avea un stoc 40 de bucăți primite prin donație, din Germania, dar MS nu a luat act de aceste solicitări de la spitale de infectioase care tratează pacienți COVID, de 18 luni.

Deci au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din MS nu a răspuns. Aș vrea să știu ce s-a întâmplat, cine nu a răspuns ar trebui să răspundă cu funcția", a declarat premierul interimar.

"Ancheta a relevat și altă situație care trebuie neapărat remediată. S-a ajuns ca în anumite județe, timpul de răspuns pentru urgențe majore să fie de 5 – 8 ore la ambulanță. Pentru testare COVID, ambulanțele vin la domiciliu cu 5 zile întârziere, nu se poate așa ceva. Vă rog să remediați. Asta arată că nu a fost pregătit valul 4, pentru că în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat", a mai spus Florin Cițu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că, marți, autoritățile din România vor activa Mecanismul de protecţie civilă al UE în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de COVID-19.

Citește și: România cere ajutorul UE în criza COVID. Raed Arafat: Marți vom activa Mecanismul de Protecție Civilă

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri