Criză de antidiabetice orale în farmacii. Medicamentele nu se găsesc în toată țara

Data actualizării: Data publicării:
Medicines
Foto: GettyImages

România se confruntă cu o criză acută de antidiabetice orale și nu sunt singurele medicamente esențiale care lipsesc din farmacii. Unii dintre oficiali și farmaciști sunt tentați să dea vina pe pacienții care și-ar fi făcut stocuri. Jurnaliștii Digi24 au cerut un punct de vedere și din partea Agenției Naționale a Medicamentului.

- Siofor aveți?
- Nu, îmi pare rău.
- Nici pe comandă?
- Nu reușim să aducem, îmi pare rău.

La Bacău situația este similară. Pentru că medicamentul nu se găsește, farmaciile au adus un înlocuitor.

- Comenzile se fac zilnic, producătorul nu are Siofor. Noi ne-am orientat către alt produs franțuzesc. 

Mergem mai departe și ajungem în Baia Mare. Jurnaliștii Digi24 au fost la mai multe farmacii din oraș pentru a vedea dacă se găsesc antidiabeticele, dar fără succes.

- Siofor aveți?
- Nu. Problema e, având în vedere cu pandemia, cam toate-s închise și acelea se importau din Franța sau habar nu am de unde. 
- Siofor aveți?
- Momentan nu.

Aceeași situație o întâlnim și la Buzău și Sibiu.

- Nu au depozitele. Puteți întreba zilnic, comenzi fac zilnic, dar asta e în funcție de ce primesc depozitele.

- Și dacă vine cu rețeta puteți să faceți rezervare?
- Nu. Nu este un produs disponibil, este un produs deficitar, pot să fac rezervări, dar nu primim.

În aproape toată țara, răspunsul este același. Cel mai utilizat antidiabetic oral nu este disponibil și nici nu se știe când sau dacă va mai fi.

Simina Ardelean-Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș: „Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu Euthyrox, unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate.”

Din lipsă de opțiuni, unele persoane apelează deja la cunoștințele din străinătate pentru a-și procura medicamentele necesare. Doina Blidar, diagnosticată cu diabet și tiroidă de mai bine de 10 ani, se confruntă cu această problemă de mai mult timp.

Doina Blidar, pacientă: „Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău.”

Unii distribuitori spun ca pandemia a oprit importurile și așa s-ar explica lipsa medicamentelor in țara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri